Milloin rännikourut pitää vaihtaa? – 5 yleisintä syytä

Sadevesirännit ja erityisesti saumattomat metalliset rännikourut ovat yleisesti erittäin pitkäikäisiä. Mutta milloin rännien vaihto on ajankohtaista? Listasimme 5 yleisintä syytä rännikourujen vaihtoon.

Käyttöikä vaihtelee jonkin verran, mutta karkeasti arvioituna rännikourujen käyttöikä on noin 30–60 vuotta. Monesti kourujen vaihto tulee kuitenkin ajankohtaiseksi jo aikaisemmin johtuen esimerkiksi ulkonäkösyistä, vuodoista tai lumen ja jään aiheuttamista vaurioista. Jos rännien vaihto on ajankohtainen, on se kohtuullisen pieni investointi verrattuna siihen, millaista vahinkoa vuotava rännikouru voi ajan saatossa saada aikaiseksi.

5 yleisintä syytä rännikourujen vaihtoon

1. Rännikourut vuotavat

Ränneihin ruostunut reikä on lähtökohtaisesti aina merkki siitä, että rännit ovat vaihdon tarpeessa. Poikkeustapauksissa pieni ja siisti reikä on paikattavissa. Myös rännin saumasta tapahtuva vuoto on tilanteesta riippuen mahdollista korjata siihen tarkoitetulla massalla. Rännien saumat ovat yleisin vuotokohta, joten nykyään suositaankin paikan päällä talon mittojen mukaan tehtäviä saumattomia sadevesikouruja. Näissä vuodon riski on huomattavasti pienempi.

2. Lumi ja jää ovat vaurioittaneet rännejä

Jos talosta puuttuu lumiesteet, saattavat katolta putoava lumi ja jää tehdä tuhoja rännikouruille, seinätikkaille ja talon rakenteille. Samalla se on tietysti turvallisuusriski myös ihmisille. Siksi lumiesteet, erityisesti kulkuväylien yläpuolella, on suositeltavaa asentaa myös vanhempiin taloihin. Uusissa taloissa lumiesteiden asennus vaaditaan jo muuttokatselmuksen hyväksymiseksi. 

3. Vanha sadevesijärjestelmä on hankala puhdistaa

Ennen rännikourut tehtiin yleensä sisäpuolisilla kiinnikkeillä. Tällöin kourujen päällä menee poikittain kiinnike noin 80 senttimetrin välein. Tämä hankaloittaa merkittävästi kourun puhdistamista ja muita huoltotoimenpiteitä. Nykyään kourut ovat yleensä ulkopuolisilla kannattimilla. Tällöin puhdistamisen voi tehdä jopa maasta käsin siihen tarkoitetulla jatkovarrellisella työkalulla.

4. Vanhat sadevesirännit tulvivat yli kovalla sateella

Vanhat rännit voivat tulvia yli kovalla sateella. Tämä saattaa johtua siitä, että rännikouruja ei ole puhdistettu vähään aikaan eikä vesi siksi pääse virtaamaan niissä vapaasti. Jos rännit tulvivat, vaikka räystäskourut ja syöksytorvet ovat puhtaat ja kaadot riittävät, on sadevesijärjestelmä todennäköisesti alimitoitettu. Tätä ongelmaa ei voi ratkaista mitenkään muuten, kuin vaihtamalla koko sadevesijärjestelmä isompaan, joka vetää suuremman vesimäärän.

5. Vanhat rännikourut keräävät helposti roskia ja likaa

Rännien pinnoitteissa on suuria eroja. Metallirännit, joiden pinnoite on ehjä, eivät juuri kerää roskaa. Tällöin suurin osa puista tippuvista neulasista, siemenistä ja lehdistä tulevat sadeveden mukana alas. Vanhat rännit, joiden pinnoite on kärsinyt sekä muovirännit, joissa on naarmuja ja hankaumia, keräävät sen sijaan helposti roskaa ja likaa. Tällöin voi olla, että kerran vuodessa tehtävä rännikourujen tyhjennys ei riitä pitämään niitä toimintakykyisenä. Tällaisessa tapauksessa voi olla viisainta vaihtaa koko sadevesijärjestelmä uuteen. Näin säästät omaa aikaasi ja hermojasi.

Mikäli sadevesijärjestelmän uusiminen alkaa olla ajankohtaista, teemme työn mielellämme puolestasi. Uusien rännien asentamiseen menee ammattilaisiltamme tavanomaisesti vain päivä. Teemme rännit aina paikan päällä mittojen mukaan kotimaisen Nesco Oy:n tuotteista.

Tätä nykyä Väriset Oy ei enää asenna sadevesijärjestelmiä tai kattoturvatuotteita. Palvelemme sinua mielellämme edelleen ulkoverhouksen maalaustyössä sekä tiilikaton pinnoituksessa ja puhdistuksessa.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.