Onko talosi tiilikatto talvikunnossa? Tee riskiarvio puolessa tunnissa

Oletko katsastanut talosi tiilikaton kunnon tänä vuonna? Onko tiilikatto talvikunnossa? Vuosittainen tarkistus kannattaa tehdä viimeistään nyt syksyllä ennen talven pakkasia. Puolen tunnin pituinen tee se itse -tarkistus on helppo tapa kartoittaa riskit ja välttyä yllätyksiltä.

Kiipeä katolle turvallisesti ja tee kuntoarvio. Tarkista täyttyvätkö nämä kohdat:

  1. Kattotiilien kunto on hyvä. Rikkinäiset tiilet tulisi vaihtaa uusiin pikimmiten.
  2. Savupiipun ja muiden läpivientien saumat ovat tiiviit eivätkä vuoda.
  3. Sadevesijärjestelmä on ehjä ja vesi pääsee virtaamaan vapaasti.
  4. Katon jiirit ovat ehjät ja vesi pääsee virtaamaan vapaasti.
  5. Lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat ehjät ja niiden kiinnitykset ovat kunnossa.
  6. Kattotiiliin ei ole kertynyt sammalta.
  7. Aluskatteet ovat kuivia ja hyvässä kunnossa.
  8. Kattopinnoite on ehyt ja riittävä. Sopiva katseluetäisyys on noin puolitoista metriä.

Pakkanen on tiilikaton pahin uhka

Talven pakkaset ja vaihteleva lämpötila koettelevat tiilikattoa. Vahinkoja syntyy, jos tiilen sisään imeytyy kosteutta, joka jäätyessään laajenee ja aiheuttaa halkeamia. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi, ja se heikentää tiilen kuntoa.

Tämän takia tiilikaton pinnoitus on tärkein suoja pakkasrapautumista vastaan.

Kun pinnoite kuluu, tiilen pinta muuttuu haaleaksi ja huokoiseksi.

Nykyisen pinnoitteen kuntoa voi arvioida kiipeämällä katolle ja silmäilemällä tiiliä lähietäisyydeltä. Sopiva katseluetäisyys on noin 1,5 metriä.

Kun pinnoite kuluu, tiilen pinta muuttuu haaleaksi ja huokoiseksi. Myös sammal tai muu kasvusto tiilen päällä ovat merkkejä pinnoitteen riittämättömyydestä.

Jos tiilessä on halkeamia tai se on rikkoutunut, pakkasrapautuminen on todennäköisesti päässyt alkamaan. Tiilikaton pinnoitus on ajankohtainen, kun katto on 10–15 vuotta vanha.

Tiilikaton pinnoitus antaa katolle kauniin ja vedenpitävän suojan

Tiilikaton pinnoitus on tehokas ja edullinen tapa suojata tiilikatto. Pinta voidaan käsitellä joko värittömällä tai värillisellä pinnoitteella. Suojan lisäksi maalauspinnoite antaa tiilikatolle uuden, raikkaan ilmeen.

Pinnoite suojaa tiilikattoa kosteudelta, sammaloitumiselta ja pakkasvaurioilta.

Pinnoitus voidaan tehdä kaikenlaisille tiilikatoille, joiden kattorakenteet ovat muuten kunnossa. Pinnoite suojaa tiilikattoa kosteudelta, sammaloitumiselta ja pakkasvaurioilta. Pinnoitus pidentää katon käyttöikää ja antaa talolle upean ilmeen.

Myös uudempi katto vaatii huoltoa

Silloin kun katon pinta on hyvässä kunnossa riittää kunnossapitotoimenpiteeksi pelkkä syyshuolto. Tällöin sammaleen ja roskien poisto kannattaa tehdä mekaanisesti kattoa rasittamatta. Puhdistuksen jälkeen katto on hyvä suojata torjuntakäsitteluaineella. Huoltoon kuuluu myös räystäskourujen tyhjennys, läpivientien ja aluskatteiden tarkastaminen sekä pellitysten ja kattoturvatuotteiden läpikäynti.

Lue asiakkaidemme kokemuksia tiilikaton pinnoituksesta ja tilaa halutessasi maksuton arviokäynti. Voit myös soittaa suoraan palvelunumeroomme 020 7344 766. Huolehditaan yhdessä, että teillä on tiilikatto talvikunnossa!

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.