Mietityttääkö katon maalauksen tai pinnoituksen hinta? Näin arvioit urakan hinnan

Katon maalauksen tai pinnoittamisen hinta vaihtelee suuresti eri kattojen välillä. Merkittävin vaikutus hintaan on katon koolla ja katon jyrkkyydellä. Tämä pätee niin peltikaton maalaukseen kuin tiilikaton pinnoitukseen. Muitakin hintatekijöitä on. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten katon maalauksen tai pinnoittamisen urakkahinta muodostuu.

Kaikki lähtee katon koosta ja kaltevuudesta

Suurin osa katon maalauksen tai pinnoittamisen hinnasta muodostuu työn osuudesta. Näin ollen suurin tekijä katon käsittelyn hinnassa on katon koko: mitä suurempi katto, sitä enemmän käsiteltävää. Urakkahinnat eivät silti ole aivan suoraa verrannollisia, sillä suuremmissa katoissa neliöhinta on hieman edullisempi. Kokonaishintaan vaikuttaa koon lisäksi myös muita tekijöitä.

Kaikista jyrkimmät katot voidaan joutua käsittelemään nostimesta käsin

Katon jyrkkyys eli kaltevuus on toinen keskeinen tekijä katon maalausurakan hinnan muodostuksessa. Katon kaltevuus vaikuttaa siihen, miten sujuvasti katolla päästään työskentelemään. Helpoimmat työskentelyolosuhteet ovat loivalla katolla ja työskentely hidastuu sitä mukaa, mitä jyrkempi ja vaikeakulkuisempi katto on. Kaikista jyrkimmät katot voidaan joutua käsittelemään nostimesta käsin. Se onnistuu kyllä, mutta on hieman työläämpää kuin työskentely katolta käsin ja siksi sillä on myös oma vaikutuksensa työn kokonaishintaan.

Miten tiilikaton pinnoituksen hinta muodostuu?

Tiilikaton pinnoittamisen hinta muodostuu katon koon ja jyrkkyyden lisäksi käsittelyn luonteesta. Tiilikaton pinnoittamiseen löytyy kaksi eri vaihtoehtoa. Ensimmäinen ja edullisempi vaihtoehto on tiilikaton suojakäsittely värittömällä Hydroblock-pinnoitteella. Väritön pinnoite ei muuta katon ulkonäköä, mutta antaa tehokkaan ja tärkeän suojan kasvustoa, kosteutta ja pakkasrapautumista vastaan. Toinen, jonkin verran kalliimpi vaihtoehto on maalauspinnoite, joka suojan lisäksi antaa tiilikatolle lähes uutta vastaavan ilmeen. Molemmat vaihtoehdot antavat katolle erinomaisen suojan. Se, tehdäänkö tiilikatolle väritön suojauspinnoitus vai varsinainen maalauspinnoitus vaikuttaa kuitenkin eniten tiilikaton pinnoituksen urakkahintaan.  Lue lisää tiilikaton suojakäsittelystä ja sen eroista maalauspinnoitukseen artikkelistamme Tiilikaton pesu ja suojakäsittely.

Usein tiilikatolta löytyy rikkinäisiä tiiliä, jotka on syytä vaihtaa uusiin ennen katon pinnoittamista

Muilta osin molempien vaihtoehtojen urakkahinta muodostuu samalla tavalla eli katon koko, katon jyrkkyys ja katon työskentelyolosuhteet huomioiden. Usein tiilikatolta löytyy rikkinäisiä tiiliä, jotka on syytä vaihtaa uusiin ennen katon pinnoittamista. Joskus voi löytyä myös tarvetta aluskatteen paikkaukselle. Kaikki lisätyö vaikuttaa työn lopullisen hintaan, mutta kokonaishinnassa tiilien vaihdolla ja aluskatteen paikkauksella ei yleensä ole merkittävää vaikutusta.

Miten peltikaton maalauksen hinta muodostuu?

Peltikaton maalauksen hinta sisältää muuttujia hieman enemmän. Katon koon ja kaltevuuden jälkeen hintaan vaikuttaa merkittävästi pohjatöiden määrä. Jos vanha maali on tiukasti kiinni alustassaan, tai kyseessä on peltikaton ensimaalaus, riittää pohjatöiksi katon huolellinen pesu painepesuria, harjaa ja soveltuvaa peltipesuainetta apuna käyttäen. Jos taas vanha maali hilseilee tai katossa on ruostepaikkoja, tulee nämä käsitellä huolellisesti ennen maalaustyötä. Ruoste poistetaan hiomalla ja hilseilevän maalin reuna-alueet käydään läpi koneellisesti teräsharjaamalla.  Paljaat metallipaikat pohjamaalataan ennen pintamaalausta. Katolta voi joskus löytyä myös reikiä, jotka tulee niin ikään paikata ennen katon maalausta. On tärkeää, että pohjatyöt tehdään huolellisesti, jotta voidaan varmistaa onnistunut lopputulos. Suuret pohjatyöt vievät kuitenkin aikaa ja siksi peltikaton maalauksen hinta riippuu suuresti pohjatöiden määrästä.

Katolta voi joskus löytyä myös reikiä

Peltikaton maalauksen hinta sisältää neljäntenä vaikuttavana tekijänä valitun maali ja työtavan. Peltikatto voidaan maalista riippuen maalata joko kauttaaltaan pensselillä tai ruiskulla. Katon maalaus pensselillä on hieman työläämpää ruiskumaalaukseen verrattuna, joten sen hinta on hieman korkeampi ruiskumaalausurakkaan verrattuna. Jos katolla on maalattavia kattoturvatuotteita, on näillä oma lisänsä kokonaisurakkahinnassa, joskaan ei kovin merkittävä. Lisää peltikaton maalauksesta voit lukea artikkelistamme Miten peltikaton maalaus tehdään?

Tarkka urakkahinta selviää arviokäynnillä

Katon maalauksen tai pinnoittamisen hinta on usean tekijän summa. Tämän takia me Värisetillä käymme aina paikan päällä kohteessa arvioimassa katon huoltotarpeen ja laskemassa tarkan tarjouksen työstä. Hinnoittelumme perustuu suoraa edellä mainittuihin tekijöihin, jolloin urakkahintamme ovat aina selkeästi perusteltavissa. Karkea hintahaarukka normaalikokoisen omakotitalon peltikaton maalaukselle on 3500–6500 euroa, tiilikaton maalauspinnoitukselle 3000–7000 euroa ja tiilikaton suojauspinnoitukselle 2000–4000 euroa. Laskemme työlle aina kokonaishinnan, joka pitää sisällään kaikki työhön liittyvät kulut eli työt ja materiaalit arvonlisäveroineen.

Mikäli kattosi kunto mietityttää tai haluat meiltä tarjouksen peltikaton maalauksesta tai tiilikaton pinnoituksesta, niin pyydä meidät arviokäynnille. Autamme mielellämme. Arviokäynti ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään.

Ps. Talon maalauksen hinnoittelusta voit lukea artikkelistamme Talon maalauksen hinta – näin arviot hinnan.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat hyödyllistä tietoa talosi kunnossapidosta.


Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.