Talon ulkoseinien pesu ennen huoltomaalausta – näin se tehdään

Talon pesu on tärkeä osa ulkoseinien maalausurakkaa. Tämän työvaiheen merkitystä ei voi liikaa korostaa, mutta toisin kuin joskus kuulee sanottavan, se ei automaattisesti tarkoita seinien vesipesua.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten talon puiset ulkoseinät pestään vaihe vaiheelta. Huomioimme myös tiiliverhoillun talon puuosien puhdistuksen.

Miksi ulkoseinien pesu on niin tärkeää?

Karkeaan maalipintaan tarttuu vuosien varrella tiepölyä, nokea, siitepölyä ja muuta likaa. Mitä huokoisemmaksi maalipinta ajan saatossa muuttuu, sitä herkemmin lika tarttuu seinään.

Mitä huokoisemmaksi maalipinta ajan saatossa muuttuu, sitä herkemmin lika tarttuu seinään.

Pölyinen ja likainen pinta puolestaan antaa hyvät kasvuolosuhteet homeelle ja levälle. Vesiohenteisella maalilla maalatut pinnat harvoin homehtuvat, mutta öljymaaleilla maalatuissa seinissä home on hyvin tavallista.

Jos maalaustyö suoritetaan likaiselle pinnalle, on seurauksena todennäköisesti maalin irtoaminen alustastaan ennen aikojaan. Tämä voi tulla esille jo heti maalaushetkellä maalin huonona kiinnittymisenä, mutta todennäköisemmin ongelma tulee esiin vasta hieman myöhemmin.

Jos maalaustyö suoritetaan likaiselle pinnalle, on seurauksena todennäköisesti maalin irtoaminen alustastaan ennen aikojaan.

Jotta vältetään turha ylimääräinen työ ja säästetään aikaa ja rahaa, tulee seinät puhdistaa huolellisesti ennen pensseliin tarttumista.

Seiniä harjattaessa nähdään samalla helposti, onko vanha maalipinta edelleen tiukasti kiinni seinässä vai onko jossain irtoavaa maalia, joka pitää kaapia pois.

Homeisten puuseinien pesuohje

Homepilkkuja ei saa koskaan jättää uuden maalin alle, koska se jatkaa maalin alla elämäänsä ja aiheuttaa ennen pitkään maalin irtoamisen seinästä. Jos pinnassa on vähänkin homepilkkuja, huoltomaalaus alkaa aina homeen pesemisellä pois homepesuaineella.

Homepintainen alue kostutetaan vesiletkulla ja pinnalle ruiskutetaan laimennettua homepesuainetta. Pesuaineen annetaan vaikuttaa noin 15 minuuttia tai käyttöohjeessa ilmoitettu aika. Koko tämän ajan pinta tulee pitää pesuaineesta kosteana.

Hometta ei saa koskaan jättää uuden maalin alle, koska se jatkaa maalin alla elämäänsä ja aiheuttaa ennen pitkään maalin irtoamisen seinästä.

Jos on kuuma päivä tai pesuaine meinaa muuten vain kuivua seinälle, suihkutellaan liuosta välillä lisää, jotta homeiset alueet pysyvät kosteina pesuaineen vaikuttaessa.

Homepesuaine pehmittää hometta, jonka jälkeen se lähtee helposti harjaamalla ja runsaalla vedellä huuhtoen.

Jos home ei tunnu irtoavan, kannattaa toistaa sama uudestaan ja tarvittaessa käyttää vähän vahvempaa liuosta ja antaa sen vaikuttaa hieman pidempään. Kun aine on vaikuttanut tarpeeksi, home irtoaa suhteellisen kevyesti.

Homepesuainetta käytettäessä kannattaa aina tarkastaa liuoksen vahvuus. Homepesuaine on käytännössä klooria, se tappaa eloperäisen aineksen ja pehmentää maalipintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli homepesuainetta roiskahtaa laimentamattomana esimerkiksi terassille tai ikkunapelleille, jää pintoihin ikäviä tahroja.

Homepesuaineen kanssa on syytä olla tarkkana ja suojata tarvittaessa herkimpiä paikkoja.

Samalla tavalla se tuhoaa kasveja ja vaatteita niille joutuessaan, joten homepesuaineen kanssa on syytä olla tarkkana ja suojata tarvittaessa herkimpiä paikkoja. Homepesuaine pitää aina huuhdella tarkasti pois kaikkialta, myös pestävän alueen ympäriltä.

Homepesuaine himmentää ja kuluttaa maalipintaa ja vaatiikin sen takia aina peräänsä huoltomaalauksen.

Huomioitava seikka on myös se, että homepesuaine himmentää ja kuluttaa maalipintaa ja vaatiikin sen takia aina peräänsä huoltomaalauksen.

Homepesuaine ei siis sovellu huoltomaalausten välissä tehtävään huoltopesuun lainkaan, vaan siihen kannattaa valita joku laimeampi pesuaine.

Talon pesu, kun seinissä ei ole hometta

Jos seinässä ei ole hometta, riittää, että seiniltä harjataan kuivalla ja pehmeällä harjalla lika ja pöly pois. Vesipesu ei ole maalauksen onnistumisen kannalta välttämätön, jos havaittavaa likaa ei ole.

Vesipesu ei ole maalauksen onnistumisen kannalta välttämätön, jos havaittavaa likaa ei ole.

Jos likaa on eikä se lähde kuivaharjauksella, voidaan ottaa vettä ja maalipesuainetta avuksi. Pesuaineeksi soveltuu esimerkiksi Tikkurilan Huoltopesu, mutta vaihtoehtoja toki löytyy.

Pesuaine voidaan levittää sienellä, harjalla tai ruiskulla. Silloin kun seinä tullaan maalaamaan pesun jälkeen, ei ole merkitystä, aloitetaanko pesu alhaalta vai ylhäältä.

Jos taas kyseessä on maalausten välissä tehtävä huoltopesu, jonka jälkeen seiniä ei ole tarkoitus maalata, tulee pesu aloittaa aina alhaalta ja edetä ylöspäin. Näin siksi, että kun likainen pesuvesi valuu kuivalle ja huokoiselle pinnalle, se jättää seinään ikävät likarannut, jotka voivat jäädä häiritsemään silmää erityisesti vaaleissa pinnoissa.

Samoin kuin homepesuainetta, myöskään muunlaista pesuainetta ei tulisi päästää kuivahtamaan seinälle, vaan seinä tulee pitää kosteana pesuaineesta sen aikaa, kun pesuaine vaikuttaa, yleensä noin vartin verran.

Emme suosittele painepesurin käyttöä puuseinän pesussa.

Kun pesuaine on saanut vaikuttaa ja pehmittää lian, pestään seinä harjalla ja huuhdellaan sen jälkeen huolellisesti vedellä. Pesun jälkeen seinän tulee antaa kuivua rauhassa.

Emme suosittele painepesurin käyttöä puuseinän pesussa. Jos kuitenkin päätät painepesua käyttää, on tärkeää säätää pesupaine riittävän pieneksi.

Jos vettä ammutaan kovalla paineella huonokuntoiseen puuverhoukseen, se voi rikkoa puun pintaa ja samalla vesi pääsee imeytymään turhan syvälle puuhun, jolloin sen kuivuminen kestää paljon kauemmin.

Maalausvaiheeseen siirryttäessä pinnan on oltava puhdas ja kuiva, jotta uusi maali pääsee tarttumaan kunnolla alustaansa.

Pari erityistapausta puisten ulkoseinien pesussa

Tiiliverhottu talo. Tiiliverhotuissa taloissa on usein huoltomaalausta tarvitsevia puuosia, tyypillisimmin ikkunoiden ympäristössä, päätykolmioissa ja räystäissä. Tiilitalon puuosia pestäessä on oltava hieman varovaisempi kuin kokonaan puuverhoiltua taloa maalattaessa.

Puuosien vieressä oleva tiiliseinä on materiaalina huomattavasti maalattua puupintaa huokoisempi ja se imeekin tehokkaasti pesuvettä, ellei sitä suojata. Puuosia pestäessä kaikki pesualueen alapuolella olevat tiiliosat tuleekin suojata hyvin. Suojausta lukuun ottamatta tiiliverhoillun talon puuosat puhdistetaan samalla tavalla kuin kokonaan puuverhoiltu talokin.

Punamultamaalattu puutalo. Punamultamaalilla maalatut pinnat eivät ole samalla tavalla pestäviä kuin kalvon muodostavilla maaleilla maalatut pinnat. Punamultamaalattua pintaa on käsiteltävä varovasti. Tarvittaessa likaantunut pinta voidaan kevyesti harjata tai pestä pelkällä vedellä. Punamultamaali kuitenkin irtoaa alustastaan harjatessa, joten turhan takia punamultamaalattuja seiniä ei kannata pestä.

Lue lisää Värisetin talon ulkoseinän maalauksesta.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.