”Me ollaan maalattu tuo ja tulipa hyvä!” – Laura ja Miika Vepsäläinen ovat tiimi työmaallakin

Maalarin työtä toteutetaan Värisetillä pääasiassa työpareittain – mutta millaista on maalata oman puolisonsa kanssa? Näin ovat tehneet Laura ja Miika Vepsäläinen, jotka värittivät taloja kesällä 2022 aliurakoitsijoina Pirkanmaalla.

”Pelaamme kumpikin lentopalloa ja liikumme luonnossa. Myös musiikki ja ystävät tuovat arkeen rikkautta.”

Näin kertovat arjestaan Vepsäläiset. Tuotantotaloutta opiskeleva Miika ja taiteen parissa toimiva Laura asuvat Pirkanmaan sydämessä Tampereella. Molemmilla oli jo kokemusta ulkomaalaustöistä, kun he tulivat kesällä 2022 maalaamaan aliurakointimallin kautta Värisetille.

”Värisetistä olemme kuulleet vain hyvää.”

”Aiemman työkokemuksen pohjalta tiesimme, että varmasti tykkäämme maalata. Maalaus tuntui luontevalta kesätyöltä meille kummallekin. Lisäksi se tuntui kivalta tavalta tienata rahaa.”

Hyvä kello oli kuulunut kauas: ”Värisetistä olemme kuulleet vain hyvää.”

”Tulipa hyvä!”

Vepsäläisten mukaan maalaustyössä on parasta se, kun saa valmiiksi haastavan, jopa ikuisuudelta tuntuvan työmaan ja saa lopuksi katsoa kättensä jälkeä: ”Me ollaan maalattu tuo ja tulipa hyvä!”

Maalarin työ ei ole ainoastaan pensselin heiluttelua. Työ vaatii organisointikykyä, itseohjautuvuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Tärkeää on myös vuorovaikutus asiakkaan kanssa.

”Ihmisten kohtaamiset ja keskustelut olivat mielenkiintoisia. Saatiin myös tosi hyvää pannaria ja vattuja asiakkaalta!”

Mutta millaista on työskennellä tiiviinä parivaljakkona oman puolisonsa kanssa myös työssä?

”Työskentely puolison – ensin tulevan ja sitten nykyisen – kanssa raastaa toisinaan hermoja, koska huono päivä on helppo purkaa toiselle. Kuitenkin tutun ihmisen kanssa maalaaminen on tietyllä tavalla palkitsevaa kun huomaa, että yhteistyö sittenkin toimii. Lisäksi raha tulee samaan pussiin.”

”Voi luottaa, että homma toimii”

Väriset saa Vepsäläisiltä kiitosta toimintamalleistaan.

”Voi luottaa, että homma toimii ja vaikeatkin tilanteet hoidetaan asiallisesti ja oikeudenmukaisesti. Tuntui, että meistä välitetään ja työnjohtajilla oli aidosti kiinnostus parantaa meidän työolosuhteitamme. Yhteistyöstä haluttiin saumatonta ja mukavaa.”

Lauran ja Miikan mukaan Värisetin viestintä työntekijöiden sekä asiakkaiden suuntaan toimii. Lisäksi erilaisissa haastavissa tilanteissa pyrittiin pääsemään kaikkia osapuolia hyödyttävään ratkaisuun.

”Meidän ei tarvinnut olla yksin haasteiden kanssa.”

Maalauskesään mahtuukin monenlaisia kohteita: toiset valmistuvat kuin vettä vaan, toiset vaativat hieman enemmän työtä ja pähkäilyä.

”Ensimmäinen kohde oli haastava. Päällepäin se näytti hyvinkin tavalliselta, mutta lopulta osoittautuikin erittäin hankalaksi ja erikoiseksi hankalan korkeutensa ja maaston muotojen vuoksi. Urakkasummaa onneksi nostettiin reilusti vastaamaan todellisempaa urakkasummaa.”

”Asiat järkkääntyy, kun ne ottaa puheeksi”

Värisetillä maalarin on mahdollista työskennellä suorassa työsuhteessa tai alihankintamallin kautta. Väriset haluaa tarjota jokaiselle maalarille itselleen parhaan tavan työskennellä.

”Aliurakoitsijana on mahdollista tienata enemmän. Lisäksi aliurakointi on itsenäisempää, mutta kyllä siihen tukea ja apua tarvittaessa sai.”

Laura ja Miika haluavat rohkaista heitä, jotka pohtivat aliurakointimalliin ryhtymistä.

”Lisäksi aliurakointi on itsenäisempää, mutta kyllä siihen tukea ja apua tarvittaessa sai.”

Vepsäläisillä on antaa myös muutama vinkki kullanarvoinen vinkki aliurakointia miettiville.

”Yrityksen perustamisesta kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin ennen kesätöiden aloittamista. Ensimmäisen kesän maalarille emme suosittele toiminimellä työskentelyä isomman vastuun ja osaamispaineen vuoksi.”

”Lisäksi kun olette töissä, niin älkää pelätkö sanoa, jos joku tuntuu liian vaikealta tai epäreilulta. Kyllä asiat järkkääntyy, kun ne ottaa puheeksi.”

Hae joukkoomme!