Mustat pilkut ulkoseinässä – mitä ne ovat ja miten ne poistetaan

Löysitkö kotisi tai mökkisi ulkoseiniltä mustia pilkkuja? Pilkut ovat ikävä yllätys, mutta ei hätää: mustat pilkut ulkoseinässä ovat hyvin todennäköisesti vaaratonta pintahometta. Vaikka home kuulostaa kauhistuttavalta, tässä tapauksessa ei tarvitse säikähtää, sillä homeenpoisto puusta ei ole vaikeaa. Tässä artikkelissa kerromme, miten poistat mustat pilkut ulkoseinästä helposti kotikonsein.

Mitä mustat pilkut ulkoseinässä ovat?

Mustat pilkut ulkoseinässä ovat yleensä pintahometta, joka on vaaratonta talolle ja ihmiselle. Pilkut ovat lähinnä siis vain esteettinen ongelma, joten vaikka ajatus homeesta saattaa säikäyttää, on tässä tapauksessa kyseessä vaaraton asia.

Pilkut ovat lähinnä siis vain esteettinen ongelma, joten vaikka ajatus homeesta saattaa säikäyttää, on tässä tapauksessa kyseessä vaaraton asia.

Sinistäjäsienen aiheuttamat jäljet muistuttavat joskus mustia homepilkkuja. Sinistäjän tunnistaa siitä, että siinä missä mustat homepilkut ovat ainoastaan puun pinnassa, ulottuu sinistäjäsieni syvemmälle puuhun. Asian laidan voi tarkistaa vuolemalla tai hiomalla värjäytynyttä pintaa: Mikäli pilkkuja on vain pinnassa, on kyse todennäköisesti pintahomeesta. Jos puu on värjääntynyt syvemmältä, taitaa kyseessä olla sinistäjä.

Myös sinistäjäsientä pidetään lähinnä vain ulkonäöllisenä ongelmana, eikä sillä ole vaikutusta puurakenteille.

Mistä ulkoseinän mustat pilkut johtuvat?

Ajan saatossa ilmassa leijuvat homeitiöt tarttuvat seinäpintaan. Tuulen mukana kulkee siitepölyä ja muuta orgaanista ainetta lähistöllä olevista puista ja pensaista, mikä edesauttaa homeitiöiden kasvamista. Hiljalleen seinäpinnassa alkaa näkyä pilkkuja.

Mustat pilkut viihtyvät etenkin pohjoisseinillä: pilkuille otollinen alusta on varjoinen seinä, jolla kosteus pysyy auringon puolella paistattelevaa pintaa pidempään.

Mustat pilkut viihtyvät etenkin pohjoisseinillä

Pilkkuja voi löytyä niin maalatusta kuin maalaamattomastakin puusta. Öljypohjaisilla maaleilla käsitellyt seinät keräävät yleensä vesiohenteisella maalilla maalattuja seiniä herkemmin pilkkuja.

Mustat pilkut seinässä
Usein pilkut lähtevät helposti pois pelkällä vedellä ja harjalla.

Miten homeenpoisto puusta tapahtuu?

Homepilkkujen poistoon on käytännössä kolme vaihtoehtoa: vesipesu, pesuaine tai homepesuaine.

Yleensä homepilkkujen poisto on helppoa: usein pilkut lähtevät helposti pois pelkällä vedellä ja harjalla. Mikäli pilkut tuntuvat olevan tiukassa, voi avuksi ottaa pesuainetta, esimerkiksi Tikkurilan Talon Huoltopesua. Vesi- ja pesuainepesu eivät kuitenkaan riitä poistamaan kaikkia homemikrobeja, joten niitä jää edelleen seinän pintään silmälle näkymättömiin. Pilkut siis todennäköisesti palaavat ennemmin tai myöhemmin, mutta vesi- tai pesuainepesu on oiva keino puhdistaa seinät huoltomaalauskertojen välissä.

Mikäli talo ollaan maalaamassa, voi ja kannattaakin käyttää homepesuainetta, sillä lika ja homepilkut on tärkeää poistaa ennen uutta maalipintaa. Esimerkiksi Tikkurilan Homeenpoisto on tähän sopiva tuote.

Homepesuaine on vahvaa, joten sitä käytettäessä on syytä suojata seinää lähellä olevat kasvit – etenkin syötäväksi tarkoitetut. Homepesuaineen tarkoitus kun on tappaa orgaaniset homemikrobit, tekee se hallaa myös muille kasveille, ellei niitä suojata asianmukaisesti.

Homepesuaine on vahvaa, joten sitä käytettäessä on syytä suojata seinää lähellä olevat kasvit

Pesu- ja homepesuaineet laimennetaan ohjeen mukaan ja levitetään kastellulle seinälle alhaalta ylöspäin, jonka jälkeen niiden annetaan vaikuttaa ohjeen mukaisen ajan. Aineet voidaan levittää esimerkiksi harjan tai puutarharuiskun avulla. Aineiden ei tule päästä kuivumaan, vaan seinä tulee pitää kosteana vaikutusajan ajan. Tämän jälkeen pinnat huuhdotaan harjaa apuna käyttäen.

Voit lukea lisää talon ulkoseinien pesusta artikkelistamme Ta­lon ul­ko­sei­nien pe­su en­nen huol­to­maa­laus­ta – näin se teh­dään.

Voiko mustien pilkkujen päälle maalata?

Mustat pilkut tulee pestä pois ennen uutta maalikerrosta. Suositeltavaa on käyttää homepesuainetta. Mikäli pilkkujen päälle maalataan niitä puhdistamatta, tulevat ne hyvin pian näkyviin. Lisäksi pesemätön lika heikentää uuden maalipinnan tarttumista, jolloin uusi maali alkaa irtoilla ennenaikaisesti. Homeenpoisto puusta sekä lian irrottaminen ovat olennainen osa talon huoltomaalausurakkaa.

Mikäli mustat pilkut etsivät puhdistajaansa ja kotisi maalipinta kaipaa päivitystä, teemme työn mielellämme puolestasi. Pyytämällä meiltä maksuttoman arviokäynnin saat asiantuntijamme arvion tarvittavista toimenpiteistä sekä tarjouksen työstä. Arviokäynti on aina ilmainen eikä sido sinua mihinkään. Teemme työn yli 4000 urakan kokemuksella ja annamme työllemme luonnollisesti takuun.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.