Puutaloyhtiön värit palasivat loistoonsa – Oma-Asunto Oy:n maalausprojekti Helsingin Käpylässä

Kauniin puutaloyhtiön pihamaalla Helsingin Käpylässä vilisi kesänä vihreäpaitaisia maalareita: 12 puisen paritalon maalausprojekti toteutettiin kesinä 2021 ja 2022. Lähes satavuotiaan talot palasivat värinsä puolesta arvoiseensa loistoon.

Helsingin Puu-Käpylän tunnelma on ainutlaatuinen: suloisten puutalokortteleiden sisään kätkeytyy viehättäviä yhteispuutarhoja. Tämä vehreä kaupunginosa sijaitsee raitiovaunumatkan päässä Helsingin keskustasta eikä ole ihme, ettei moni täältä kodin löytänyt halua muuttaa muualle.

Vuonna 1924 valmistuneen Oma-Asunto Oy:n kahdentoista puutalon ulkoverhoukset olivat huoltomaalauksen tarpeessa. Mittavan projektin toteuttajaksi tuli Väriset Oy. Talojen alkuperäinen maali oli itse keitetty savimaali, ja sen päälle oli aikojen saatossa maalattu monenlaisia kerroksia.

Sopivasta maalista käytiin keskustelua taloyhtiön ja Värisetin ammattilaisten kanssa. Yhteisymmärryksessä maaliksi valittiin Virtasen Neljän öljyn maali.

Neljän öljyn maali sopii Värisetin pensseleihin ja perinnekohteisiin

”Maalareiden näkökulmasta Neljän öljyn maali on erittäin mukava käsitellä,” kertoo Värisetin työnjohtaja Eemeli Niemelä. ”Peittävyys ja pensselituntuma on hyvä.”

Vanhojen puutalojen huoltomaalauksessa huolellisten pohjatöiden merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Jos pohjatöissä oikoo, voi maalipinta karista jo seuraavana kesänä. Tässä kohteessa ulkoverhouspinnat vaativat poikkeuksellisen laajat pohjatyöt.

”Vanhan maalin poiston jälkeen talot kierretään kolmeen kertaan: ensin homesuojan kanssa, sitten pohjamaalaten ja lopuksi tietenkin tehdään pintamaalaus. Tällaisiin perinnekohteisiin Neljän öljyn maali sopii hyvin.”

Maalausurakassa talojen ulkoverhouksen pystyrimat uusittiin. Rimoja mahtuu yhteen paritaloon jopa kilometrin mitalta, ja keväisin ennen ulkomaalauskauden alkamista niitä pohjamaalattiin pensselit viuhuten Värisetin hallilla Espoossa.

Etuajassa maaliin

Suomen suvessa sää saattaa tunnetusti olla vaihteleva.

”Neljän öljyn maali on säälle armollinen.”

Kesä 2021 oli kuitenkin ulkomaalauksen näkökulmasta säältään erittäin hyvä, ja yhtiön puutaloista maalattiin suunnitellun viiden sijasta yhdeksän. Loput kolme paritaloa sai uuden maalipuvun ylleen kesällä 2022. Maalausurakka vauhdittui, kun säältään sopivia maalauspäiviä mahtui kesään runsaasti.

”Puutarhasta on mukava katsoa vastamaalattuja taloja”

Taloyhtiö on tyytyväinen valintoihinsa maalausfirman sekä maalin suhteen.

”Täällä maalanneista työpareista loisti tekemisen riemu,” kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Juha Ala-Hiiro.

Lähes 100-vuotias taloyhtiö on luonnollisesti vaatinut kunnostustöitä vuosikymmenten varrella. Kaikki ulkopintojen remontit ja kunnostustyöt on tehty suojelukaavan mukaan. Myös ulkomaalausurakka on alusta asti suunniteltu perinnekohteelle sopivaksi.

”On valittu oikeat materiaalit, oikeat työvälineet sekä oikeat menetelmät.”

Ajatuksella ja ammattitaidolla tehty maalaustyö sekä osuva maalivalinta takaavat huolettomia ja huoltovapaita vuosia puuverhoukselle. Vehreän yhteispuutarhan ympärillä seisovat keltaiset, punaiset ja terran väriset talot palautuivat lähes sadan vuoden takaiseen loistoonsa.

”Asukkaiden on kesällä mukavaa katsoa puutarhasta vastamaalattua pintaa.”

Mikäli taloyhtiösi kaipaa uutta pintaa, teemme ulkoverhouksen maalaukset sekä tiilikaton pinnoitukset ja puhdistukset miellämme puolestasi kymmenen vuoden kokemuksella. Varaamalla maksuttoman arviokäynnin Väriset-asiantuntija tarkistaa kotisi ulkopintojen kunnon, suosittelee sopivaa ratkaisua ja laskee sinulle tarjouksen työstä. Arviokäynti on aina maksuton eikä se sido sinua mihinkään.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.