Rännien puhdistus – Miten ja kuinka usein se pitää tehdä?

Rännit eli räystäskourut ja syöksytorvet ovat oleellinen osa taloasi erityisesti sen kunnossapitoa ajatellen. Rännien puhdistus säännöllisesti pitää sadevesijärjestelmän toimivana: järjestelmän tehtävä on ohjata katolta valuva sade- ja sulamisvesi hallitusti pois seinien ja sokkelin vierustalta. Miten rännien puhdistus tapahtuu?

Huonokuntoinen tai väärin asennettu sadevesijärjestelmä voi pahimmillaan aiheuttaa taloosi jopa kosteusvaurion. Kun rännien puhdistuksesta ja kunnosta huolehditaan, kulkeutuu vesi sinne, minne sen kuuluukin sen sijaan, että se valuisi hallitsemattomasti seiniä tai räystäslautoja pitkin.

Se, että rännit ovat teknisesti kunnossa ei vielä pelkästään riitä. Niitä pitää lisäksi myös huoltaa säännöllisesti. Huolto-ohjeemme on, että syöksyjen ja räystäskourujen puhdistus suoritetaan vähintään kerran vuodessa lehdistä, neulasista ja muusta kasvijätteestä ja roskasta. Näin vesi pääsee virtaamaan niissä vapaasti. Mikäli kourut pääsevät täyttymään roskista, voivat ne tulvia yli ja talvella puolestaan jäätyvä vesi voi rikkoa syöksytorvet.

Miten rännien puhdistus tapahtuu?

Rännien puhdistus vaatii asianmukaiset työvälineet, sillä rännit sijaitsevat korkealla. Yleensä omakotitalossa ne voidaan puhdistaa tikkailta tai helpommin ja turvallisemmin siihen tarkoitetulla jatkovarrellisella työkalulla maasta käsin. Tällaisia työkaluja on saatavilla useimmista rautakaupoista.

Räystäskourujen puhdistus jatkovarrellisella työkalulla onnistuu vain, mikäli kourut on varustettu ulkopuolisilla kannattimilla. Joissakin tapauksissa räystäskourujen puhdistaminen turvallisesti vaatii rakennustelineet tai henkilönostimen. Muista aina käyttää turvavaljaita, kun työskentelet katolla tai henkilönostimessa.

Rännien puhdistuksessa tärkeintä on kerätä kaikki sammal, neulaset, lehdet ja muu jäte pois kouruista. Lopuksi kannattaa vielä huuhdella kourut vesiletkulla tai painepesurilla maltillisella paineella. Rännien ulkopuolisen pesun voi tehdä joko rätillä pyyhkien tai pehmeällä harjalla. Pesuaineen valinnassa kannattaa huomioida, että jotkin voimakkaat pesuaineet saattavat vaurioittaa rännien maalipintaa.

Aina räystäskouruja puhdistettaessa kannattaa samalla myös tarkastaa niiden kunto. Mikäli kouruissa on naarmuja, joista näkyy paljas metalli, kannattaa nämä naarmut paikkamaalata siihen tarkoitetulla maalilla. Lisäksi on hyvä tarkastaa, että kourujen kiinnitykset ovat kunnossa, kourut eivät vuoda ja vesi virtaa kouruissa oikeaan suuntaan.

Mitä teen, jos huomaan rännien olevat vialliset?

Hyvätkään rännit eivät ole ikuisia. Rännien käyttöikä vaihtelee suuresti. Joskus ne saattavat kestää jopa 50–60 vuotta, mutta toisinaan rännit tulevat tiensä päähän jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Tämä saattaa johtua katolta tippuvasta jää- ja lumikuormasta tai jostain muusta ulkopuolisesta vauriosta. Toiset rännit myös kestävät paremmin mekaanista rasitusta kuin toiset. Joissakin tapauksissa esimerkiksi lumiesteiden asennuksella voidaan pidentää rännien käyttöikää.

Tätä nykyä Väriset Oy ei enää asenna sadevesijärjestelmiä tai kattoturvatuotteita. Palvelemme sinua mielellämme edelleen ulkoverhouksen maalaustyössä sekä tiilikaton pinnoituksessa ja puhdistuksessa.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.