Useimmat talonomistajat muistavat huolehtia talonsa ulkoverhouksesta ja huoltomaalata sen säännöllisesti. Sokkeli sen sijaan jää helposti ulkoverhouksen varjoon ja alkaa ennen pitkää repsottaa. Jos tunnistat tästä oman sokkelisi, niin nyt on aika nostaa sokkeli ansaitsemaansa arvoon ja huoltaa se kuntoon.
Milloin sokkelin maalaus on ajankohtainen?
Sokkeli on rakennettu yleensä joko valamalla se betonista tai muuraamalla harkoista, yleisimmin kevytsoraharkoista. Muurattu sokkeli oikaistaan usein laastilla tasaisen lopputuloksen saamiseksi.
Ulkonäön viimeistelemiseksi sokkeli on voitu vielä pinnoittaa esimerkiksi rouhepinnoitteella tai maalaamalla.
Rikkinäisestä pinnoitteesta vesi pääsee tasoitelaastiin ja vähitellen rapauttaa sitä, kunnes lopulta tasoite irtoaa sokkelin pinnasta.
Pinnoitevaihe on ensisijaisesti ulkonäköseikka ja sillä onkin yllättävän suuri vaikutus talon yleisilmeeseen. Samalla pinnoite myös suojaa sokkelia ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Esimerkiksi sateella räystäs ei suojaa taloa alas asti, jos vähänkään tuulee. Samoin maahan satava vesi voi roiskua sokkelille.
Rikkinäisestä pinnoitteesta vesi pääsee tasoitelaastiin ja vähitellen rapauttaa sitä, kunnes lopulta tasoite irtoaa sokkelin pinnasta.
Pinnoitevaihtoehdoista maalaaminen on sekä edullisin että helpoin vaihtoehto ja se onnistuu hyvin myös kotimaalarilta. Tässä vinkkejä, kuinka se onnistuu.
Varmista sokkelin kunto ennen maalausta
Kun ryhdytään huoltamaan sokkelia, on hyvä samalla varmistaa, että sokkeli on rakennus- ja kosteusteknisesti kunnossa. Tarkistettavia asioita ovat esimerkiksi se, että sokkeli on suora eikä siinä ole halkeamia, salaojat toimivat oikein ja että maaperän kallistukset sekä sadevedet suuntaavat poispäin talosta.
Vasaralla koputtelemalla voi kuulla äänestä kuinka isolta alueelta rappaus on irti.
Rapatussa sokkelissa on hyvä tarkkailla myös mahdollisia halkeamia. Ne ovat ikäviä merkkejä ja indikoivat sitä, että halkeaman ympäriltä rappaus on irti alustastaan.
Vasaralla koputtelemalla voi kuulla äänestä kuinka isolta alueelta rappaus on irti. Halkeamasta vesi pääsee rappauksen taakse ja murentaa rappausta entisestään.
Jos ongelmia löydetään, on tärkeää hoitaa ne kuntoon ennen sokkelin ulkonäön kohennusta. Jos näin ei tee vaan suuntaa suoraan maalausvaiheeseen, voi syntyä valheellinen kuva sokkelin tilanteesta.
Sokkelimaalin valinta
Sokkelimaaleja on tarjolla useilta valmistajilta. Näistä kuluttajille tutuimpia lienevät Tikkurilan Yki ja Teknoksen Saku sokkelimaalit.
Nämä kaksi eivät kuitenkaan automaattisesti sovellu kaikkiin sokkeleihin, vaan maalia valittaessa on tiedettävä sokkelin valmistusmateriaali. Erityisen tärkeää on tietää, onko betonisokkelin valumassassa tai harkkosokkelin tasoitelaastissa käytetty kalkkia.
Jos aikaisemman maalin kanssa on ollut pysyvyysongelmia, on vanha maali syytä poistaa kokonaisuudessaan ennen uudelleenmaalausta ja varmistua tulevan maalityypin sopivuudesta alustalle.
Kalkki on suurin syy maalin irtoamiseen erityisesti betonisokkeleissa, joten sen mahdollinen esiintyminen kannattaa selvittää. Jos kalkkia on käytetty, on parasta valita jokin epäorgaaninen maali kuten Tikkurilan Kivitex, joka hengittää hyvin ja päästää sokkelista tihkuvan kalkin lävitseen irtoamatta itse alustasta.
Jos sokkeli on maalattu aikaisemmin, tulee valitun maalin sopia yhteen edellisen maalin kanssa. Jos aikaisemman maalin kanssa on ollut pysyvyysongelmia, on vanha maali syytä poistaa kokonaisuudessaan ennen uudelleenmaalausta ja varmistua tulevan maalityypin sopivuudesta alustalle.
Maalaustyön suunnittelu
Kaikessa maalaamisessa ja erityisesti ulkomaalauksissa on erittäin tärkeää suunnitella työ hyvin ja valmistella maalattavat pinnat ennen pensseliin tarttumista.
Jos lopputuloksesta halutaan erityisen siisti, kannattaa aloittaa poistamalla maaperää muutamia senttejä sokkelin ympäriltä. Tämä helpottaa työskentelyä ja näin maalausreuna pysyy maanpinnan alapuolella myös silloin, kun maanpinta vuosien saatossa hieman vajoaa.
Suojaaminen on huomattavasti pienempi työ, kuin maaliroiskeiden siivoaminen paikoista, joihin ne eivät kuulu.
Seuraavaksi on syytä suojata sokkelissa mahdollisesti olevat ikkuna ja ovet ja kaikki muut pinnat, joita ei ole tarkoitus käsitellä. Suojaaminen on huomattavasti pienempi työ, kuin maaliroiskeiden siivoaminen paikoista, joihin ne eivät kuulu.
Työn valmisteluun kuuluu myös sopivan maalaussään huomioiminen sekä työjärjestyksen suunnittelu. Paras maalaussää sokkelin maalaukseen on pilvipouta.
Lämpötilan tulee olla vähintään + 5 °C astetta ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Maalaamista suorassa auringonpaisteessa tulee välttää, jotta maalausjäljestä ei tulisi laikukas.
Pohjatyöt ovat sokkelin maalauksessa ykkösjuttu
Mahdollisimman kestävän maalipinnan varmistamiseksi sokkeli tulee puhdistaa huolellisesti ennen maalausta. Likaiseen alustaan vedetty maalipinta voi lähteä nopeasti hilseilemään ja aiheuttaa näin turhaa työtä, kun sokkeli joudutaan maalaamaan uudestaan ennen aikojaan.
Pesun voi tehdä joko painepesurilla tai harjalla. Jos sokkelissa on havaittavissa hometta tai sammalta, kannattaa pesun apuna käyttää homeenpoistoainetta. Home on tärkeää saada kokonaan pois, sillä home jatkaa elämäänsä maalipinnan alla ja aiheuttaa myöhemmin maalin irtoamisen sokkelista.
Jos sokkelissa on huomattavia koloja, ne voi paikata soveltuvalla tasoitelaastilla ennen maalausta.
Uusissa, aiemmin maalaamattomissa betonisokkeleissa voi olla pinnassa sementtiliimaa, joka ei lähde pelkällä vesipesulla vaan vaatii esimerkiksi hiomista hiomakivellä.
Pesun jälkeen irrotetaan kaikki hilseilevä ja huonosti kiinni oleva maali esimerkiksi teräsharjaamalla. Jos sokkelissa on huomattavia koloja, ne voi paikata soveltuvalla tasoitelaastilla ennen maalausta.
Näin maalaat sokkelin – ohjeet
Jos sokkeli maalataan ensimmäistä kertaa, on suositeltavaa pohjamaalata koko sokkeli. Jos taas sokkeli on aiemmin maalattu, riittää että sokkelista pohjamaalataan osat, joista vanha maali on irronnut.
Pohjamaali muun muassa auttaa tasaisen lopputuloksen saamisessa, pidentää maalipinnan kestoa ja ehkäisee mahdollisen suolaongelman esillepääsyä.
On syytä kuitenkin huomata, että maalaamisella ei voida korjata voimakkaita suolaongelmia, vaan niiden syy tulee aina selvittää ja hoitaa kuntoon ennen sokkelin maalausta. Pohjamaali tulee aina valita pintamaalin mukaan yhteensopivasti.
Kun pohjamaali on kuivunut, voidaan siirtyä pintamaalausvaiheeseen. Yleensä yksi maalipinta riittää, mutta jos halutaan vaihtaa väriä tai maalataan sokkelia ensimmäistä kertaa, on hyvä maalata kaksi kerrosta.
Sokkelia maalatessa pitää olla erityisen tarkkana pienten huokosten ja kolojen kanssa, joita valetussa betonipinnassa usein on.
Ensimmäisellä kerralla maalataan hieman ohennetulla maalilla ja toisen kerran ohentamattomalla maalilla. Maalausvälineeksi käy tela tai pensseli oman mieltymyksen mukaan.
Sokkelia maalatessa pitää olla erityisen tarkkana pienten huokosten ja kolojen kanssa, joita valetussa betonipinnassa usein on. Ne jäävät helposti huomaamatta maalin tehdessä kalvon kolon yli. Kuivuessaan maalikalvo kuitenkin poksahtaa auki ja kivipinta tulee esiin.
Etenemisjärjestys kannattaa suunnitella niin, että maalaa yhden seinustan kokonaan ennen taukoa. Näin varmistetaan yhtenäinen maalausjälki kullekin seinustalle.
Epäröitkö tarttua pensseliin?
Hyvin valmisteltuna ja oikeilla tuotteilla sokkelin maalaaminen on yllättävänkin nopeaa ja helppoa ja onnistuu takuulla kokemattomammaltakin maalarilta.
Jos kuitenkin epäröit työhön ryhtymistä niin aina voi kutsua ammattilaisen paikalle. Värisetiltä sokkelin maalaus on tilattavissa ulkoverhouksen maalauksen yhteydessä ja saat myös sokkelille saman turvallisen takuun, kuin muullekin maalaustyölle.