Talon ulkomaalaus tuo kodille säänkestävän pinnan ja uudistaa ilmettä kertaheitolla. Pelkkä miellyttävän värin valinta ei kuitenkaan riitä. Maaliosastolla sormi voi mennä suuhun, kun aletaan puhua erilaisista öljy- ja vesipohjaisista maaleista. Ei hätää, tässä artikkelissa kertaamme erilaisten maalityyppien erot ja sen, miten maalityyppi valitaan, jotta talosi ulkomaalaus onnistuu.
Millä talo on aiemmin maalattu? Vanhan maalin tunnistaminen on olennaista
Kun suunnitelmissa on ulkomaalaus, täytyy malttaa katsoa hetki taaksepäin: millaisella maalilla talo on maalattu aiemmin? Vanhan maalin luonne on tärkeää selvittää, ettei koko projekti mene metsään. Huolimattomasti valittu maalityyppi voi kostautua hyvinkin äkkiä: jos maali ei tartu vanhan päälle, seinät voivat olla uusintamaalauksen tarpeessa jo seuraavana kesänä – ja siinä tapauksessa kyseessä onkin jo vähän isompi urakka, kun väärin valittu maali täytyy poistaa. Vanhan maalin tunnistaminen on siis tärkeä askel ulkomaalausta suunnitellessa.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että öljymaalin päälle voi maalata vesiohenteisella maalilla, mutta ei toisinpäin. Perinneöljymaalienkin kanssa täytyy olla tarkkana. Petroliöljymaalilla maalatut ulkoseinät suositellaan maalaamaan aina vastaavalla petroliöljymaalilla. Keittomaalin, yleisimmin punamultamaalin, päälle puolestaan voi maalata vain keittomaalilla. Punamullasta voit lukea lisää artikkelistamme.
Huolimattomasti valittu maalityyppi voi kostautua hyvinkin äkkiä: jos maali ei tartu vanhan päälle, seinät voivat olla uusintamaalauksen tarpeessa jo seuraavana kesänä.
Mistä vanhan maalin sitten tunnistaa?
Mikäli talon huoltokirja ei kerro vanhan maalin tyyppiä, voi maalimysteeri ratketa tarkastelemalla maalilastua. Öljymaalilastu on kova, murenee taivutettaessa ja tuntuu liituavalta. Liituuntuva pinta myös kerää herkästi itiökasvustoa ja homepilkkua. Vesiohenteinen maali irtoaa öljymaalia suurempina lastuina, ja suikaleet joustavat taivutettaessa. Punamultamaalit puolestaan hangatessa irrottavat pigmenttiä. Kuultomaalin taas tunnistaa siitä, että puun syyt kuultavat sen läpi.
Me Värisetillä käytämme apunamme laboratoriotutkimusta, jos vanhan maalin laatu ei muuten ota paljastuakseen. Lisävinkkejä maalin tunnistamiseen löydät esimerkiksi Tikkurilalta.
Ulkomaalaus ja vesiohenteiset maalit
Vesiohenteisen maalin sideaineena toimii polyakrylaattisekapolymeeridispersio. Suurin osa tämän päivän ulkomaalauksista tehdäänkin vesiohenteisilla maaleilla. Tämä ei ole mikään ihme, sillä vesiohenteiset maalit ovat helppokäyttöisiä.
Vesiohenteisten maalien suosio niin sisä- kuin ulkomaalauksessa perustuu niiden kestävyyteen: vesiohenteiset maalit kestävät hyvin kulutusta, vettä ja puhdistusta. Vesiohenteinen maali on öljymaalia helppokäyttöisempi, sillä se vaatii vähemmän työstöä. Vesiohenteinenkin maali täytyy kuitenkin hieroa hyvin alustaansa.
Vesiohenteiset maalit kestävät hyvin kulutusta, vettä ja puhdistusta.
Märkänä vesipohjainen maali näyttää hieman peittävämmältä kuin kuivana. Maalia saakin olla pensselissä reippaasti, eikä vesiohenteisen maalin ominaisuudet heikkene, vaikka maalikalvo olisikin hieman paksumpi. Päivän päätteeksi maalausvälineet puhdistuvat vain vedellä ja tarvittaessa pesuaineella.
Siinä missä ennen vesiohenteisia maaleja pidettiin uhkana rakenteiden hengittävyydelle ja ilmanvaihdolle, ovat vesiohenteiset maalit tänä päivänä täysin turvallinen vaihtoehto maalien sideaineiden kehittymisen vuoksi. Nykyaikaisella rakennustavalla (1990-luvun jälkeen rakennetuissa taloissa) vastaavia ongelmia ei ylipäätään ole.
Ulkomaalaus ja öljymaalit
Alkydiöljymaaleja kutsutaan yleensä tutummin vain öljymaaleiksi. Niiden sidosaineena toimii alkydi, ja perinnekohteissa öljymaali on edelleen suosittu valinta. Öljymaali on vesiohenteista maalia hieman työläämpi vaihtoehto.
Öljymaalit kuivuvat reilusti hitaammin kuin akryylimaalit: pölykuivaksi asti kuivuminen saattaa viedä jopa päiviä. Kuitenkin, toisin kuin vesiohenteinen maali, öljymaalin peittävyys paranee kuivuessaan.
Öljymaalilla maalatessa täytyykin olla tarkkana, ettei maalaa liian paksuja kerroksia. Liian paksu maalikerros saattaa lähteä valumaan vielä tunteja maalaamisen jälkeen. Lisäksi öljymaali laajenee kuivuessaan, joten liian paksusti maalattu kerros rypistyy ikävän näköiseksi. Öljymaali siis vaatii hieman tarkempaa työstämistä kuin vesiohenteinen maali. Työvälineiden puhdistamiseen tarvitaan liuottimia, jotka ovat ongelmajätettä.
Öljymaali on vesiohenteista maalia hieman työläämpi vaihtoehto.
Ajan saatossa öljymaalit haalistuvat akrylaattimaaleja nopeammin: öljymaalipinta alkaa liituuntua, kun ulkomaalauksesta on kulunut pari vuotta. Tämä tosin on öljymaalien ominaisuus eikä varsinaisesti vika. Öljymaalattuihin ulkoseiniin ilmestyy vesiohenteisella maalilla maalattua seiniä helpommin homepilkkuja. Seinät täytyykin huoltopestä aika ajoin niiden välttämiseksi.
Alkydiöljymaalien lisäksi valikoimista löytyy myös perinneöljymaaleja. Käytetyimpiä perinneöljymaaleja ovat pellava- ja petroliöljymaalit. Pellavaöljymaali on yleinen museoviraston suojelemissa kohteissa. Petroliöljy ei kuivuessaan laajene kuten muut öljymaalit, joten sen työstö on hieman helpompaa kuin öljymaalien yleensä. Petroliöljymaalin valintaa kannattaa kuitenkin harkita hyvin tarkkaan, sillä sitä on vaikea vaihtaa jatkossa muuhun.
Perinneöljymaalit vaativat työstöä, joten niiden jättäminen ammattimaalareille on usein hyvä idea. Esimerkiksi pellavaöljyllä maalatessa maalaajan ammattitaito korostuu, sillä maalipinnan tulee olla erityisen yhdenmukainen ja tasainen. Maalipinnan paksuuden vaihtelu näkyy helposti kiiltoaste-eroina, kun maali on kuivunut.
Pohjatyöt pitää muistaa, valitsi sitten minkä maalin tahansa
Ennen kuin kastat pensselisi, on syytä huolehtia pohjatöistä, jotta ulkomaalaus onnistuu. Vaikka maalityyppi olisi valittu oikein ja huolella, huolimattomasti tehdyt pohjatyöt voivat vesittää koko urakan. Pahimmillaan vasta maalattu ulkoseinä on jo seuraavana kesänä ikävän näköinen. Huolella tehdyt pohjatyöt mahdollistavat ulkoseinien arvokkaan ulkonäön mahdollisimman pitkään.
Pohjakäsittely vaihtelee käsiteltävän kohteen mukaan. Tärkeää on kuitenkin aina poistaa irtolika ja hilseilevä maali. Lue lisää pohjatöistä artikkelistamme.
Ammattilainen asialle
Ulkomaalauksen voi toteuttaa itse tai ulkoistaa sen ammattilaisen hoidettavaksi. Jättämällä urakan Värisetin ammattilaisille varmistat onnistuneen lopputuloksen, josta on iloa pitkään. Lue asiakkaidemme kokemuksia toteuttamistamme ulkomaalauksista ja pyydä meidät ilmaiselle arviokäynnille!