Puutalon ulkomaalausprojektissa kyse ei ole vain värin ja maalityypin valinnasta, vaan yksi kiperistä kysymyksistä on, pitäisikö toteuttaa talon maalaus ruiskulla vai pensselillä. Jotta sormi ei mene suuhun, kertaamme tässä artikkelissa ruisku- ja pensselimaalauksen puolia.
Maaliruiskujen tunnettu historia alkaa vuodesta 1887, kun chicagolainen Joseph Blinks keksi käsin pumpattavan maaliruiskun helpottamaan maalin levitystä. Blinksin työpaikka oli suuri tavaratalo, ja sen kellarikerrosten seinät tuli maalata aika-ajoin. Pinta-alaa oli valtavasti, ja maalaustiimiltä kesti pensselöinnissä jopa viikkoja. Maaliruisku vauhditti hommaa huomattavasti.
Myöhemmin 1920-luvulla teollistumisen myötä maaliruiskuja alettiin hyödyntää autojen maalauksessa. Siihen asti autotkin oli nimittäin maalattu käsin pensselillä. Maaliruiskujen käyttö maalauksessa on yleistynyt, ja tänä päivänä suurin osa kaikenlaisesta maalauksesta erityisesti teollisuudessa, mutta myös rakennusalalla, toteutetaan maaliruiskun avulla.
Talon maalaus ruiskulla
Usein kuulee mietittävän, että voiko puutaloa maalata ruiskulla ja onko se järkevää. Periaatteessa puutalon voi maalata maaliruiskulla, kuten lähes minkä tahansa muunkin pinnan. Käytetäänhän maaliruiskua myös sisämaalauksissa ja kattojen maalauksessa. Puutalon maalauksessa maaliruiskun käytön hyödyllisyys ei kuitenkaan ole ihan yksiselitteinen juttu.
Ruiskun käyttö ei siis poista tarvetta pensselin käytölle talon maalauksessa.
Ensinnäkin talon maalaus ruiskulla vaatii käyttäjältään enemmän ammattitaitoa kuin perinteinen pensselimaalaus. Lisäksi suojaustyön kanssa tulee olla erityisen huolellinen, jotta maalia ei mene sellaisille pinnoille, mihin se ei kuulu. Puutalon pinta on huokoinen, joten maali pitää joka tapauksessa levittää pensselillä. Ruiskun käyttö ei siis poista tarvetta pensselin käytölle talon maalauksessa. Syy siihen, miksi ruiskua kuitenkin joskus käytetään, on yksinkertainen: erityisesti suuria pintoja maalatessa pelkällä pensselillä suurin osa ajasta menee siihen, kun pensseliä kastetaan ämpärissä. Ruiskun avulla maali pystytään nostamaan tehokkaasti pinnoille, jolloin säästetään aikaa.
Ruiskumaalauksen hyödyt ja haitat
Suurimman hyödyn ruiskumaalauksesta saa sellaisessa kohteessa, jossa on paljon isoja ja selkeitä pintoja. Tällöin ei mene valtavasti aikaa rajaukseen ja suojaukseen. Pieniä pinta-aloja maalatessa, kuten isojenkin pintojen kanssa, itse maalaustyö sujuu nopeammin, mutta aikasäästö menee ruiskun virittämiseen ja sen puhdistamiseen työn jälkeen. Maaliruiskun huolto on nimittäin äärimmäisen tärkeää, mikäli halutaan, että se kestää pitkään. Parhaimman hyödyn ruiskun käytöstä saakin esimerkiksi joko pitkän suoran seinän, aidan tai muun suuren ja selkeän pinnan maalauksessa.
Yhteenvetona todettakoon, että suurin hyöty puutalon ruiskumaalauksessa on se, että sillä saadaan nopeasti valmista pintaa. Varjopuolena taas on, että se aiheuttaa lisätyötä suojauksen ja ruiskun huollon merkeissä.
Pensselimaalauksen edut verrattuna ruiskumaalaukseen
Perinteinen pensselimaalaus on edelleen suosituin tapa maalata puutalo myös ammattilaisten keskuudessa. Puutalon pinta vaatii sen, että maali levitetään joka tapauksessa pensselillä, joten suoraviivaisinta on tehdä koko maalaus suoraa pensselillä. Ruiskun käyttö ei ole nimittäin ainoa keino työn nopeuttamiseen, vaan siihen on lukuisia muitakin keinoja. Kokenut maalausalan ammattilainen tekee kerralla valmista ja osaa hyödyntää tehokkaasti oikeanlaisia työvälineitä oikeissa paikoissa.
Perinteinen pensselimaalaus on edelleen suosituin tapa maalata puutalo myös ammattilaisten keskuudessa.
Ammattilaisen vinkki pensselimaalaukseen
Yksi helppo tapa nopeuttaa puutalon maalausta on se, että isoissa pinnoissa maali nostetaan seinällä pensselin sijaan telalla. Parhaimmillaan telan avulla saadaan vastaavat hyödyt kuin ruiskumaalauksessa. Tela on huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin halvinkaan maaliruisku, eikä sen käyttö vaadi kovinkaan pitkää kokemusta. Telan avulla kotimaalarikin säästää valtavasti aikaa. Käytettäessä maalaustelaa on kuitenkin syytä huomioida, että liian voimakkaalla telauksella voi saada myös sotkua aikaiseksi. Lisäksi ulkomaalaukseen sopivan maalaustelan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se imee mahdollisimman paljon maalia itseensä.
Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle hyötyä. Mikäli talon maalaus on mielessä ja kaipaat siihen apua, me Värisetillä olemme käytettävissänne. Tarjouksen pyytäminen ei luonnollisesti maksa mitään.
Ruiskumaalauksen historiasta: Clark, Mark 2000. The History of Sprayguns. https://www.bodyshopbusiness.com/the-history-of-sprayguns/
Lue myös: Talon ulkomaalaus: 5 yleisintä sudenkuoppaa – ja kuinka ne vältetään