Säännöllinen huolto pitää tiilikaton hyvässä kunnossa ja pitkäikäisenä. Yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä on sammaleen poisto tiilikatolta. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit itse poistaa sammaleen tiilikatolta.
Tiilikate on ikivanha rakennustapa, jolla on pitkät perinteet myös suomalaisessa rakentamisessa. Ensimmäiset savitiiliset katot rakennettiin jo 1500-luvulla. Tänään noin neljäsosa katoista on tiilikattoja, joskin nykyään kattotiilet valmistetaan saven sijasta pääasiassa betonista.
Tiilikattojen suosio perustuu ainakin kolmeen asiaan:
- Tiilikatto on pitkäikäinen. Oikein hoidettuna tiilikatto kestää jopa 60–70 vuotta.
- Tiilikatto on hiljainen. Se eristää tehokkaasti esimerkiksi sateen ropinaa, mikä lisää asuinmukavuutta.
- Tiilikatto miellyttää monen silmää ja se istuu luontevasti ympäröivään maisemaan.
Miksi sammaleen poisto tiilikatolta on tärkeää?
Kun kattotiilet tulevat tehtaalta, niissä on valmiiksi pinnoite, joka suojaa tiiltä lialta ja kosteudelta. Ajan saatossa pinnoite kuitenkin kuluu, jolloin paljas tiili tulee esiin. Suojaamaton kivi kerää kosteutta ja siinä alkaa pikkuhiljaa kasvaa sammal.
Sammal itsessään on vaaraton sekä katolle että talon asukkaille. Sammaleen ongelma on kuitenkin siinä, että se sitoo itseensä vettä paljon enemmän ja huomattavasti pidempään kuin pelkkä tiili.
Kun lämpötila sitten vaihtelee nollan molemmin puolin, tiilessä oleva vesi laajenee ja supistuu. Tämä aiheuttaa pakkasrapautumista eli pieniä halkeamia tiilessä, mikä alkaa vähitellen rikkoa tiiliä.
Kokonaan hoitamattomana tiilikatto alkaa murentua noin 30 vuoden iässä, jolloin ainoa järkevä vaihtoehto on kattoremontti. Mutta ei hätää – seuraavaksi kerromme, miten tämä uhkakuva vältetään tehokkaasti.
Sammaleen poisto tiilikatolta kotikonstein
Sammaleet ovat itiökasveja, jotka viihtyvät erityisesti kosteissa ja hämärissä olosuhteissa.
Koska sammaleella ei ole lainkaan juuria, se joutuu imemään vettä kaikilla kasvinosillaan eli lehdillä, varrella ja pienillä kiinnittymiseen käytettävillä juurtumahapsilla. Tästä johtuu se, että sammal on niin tehokas kosteuden kerääjä ja sitä kautta ei-toivottu asukas tiilikatolle.
Sammaleen poistoon on lähinnä kaksi eri vaihtoehtoa: sammaleenpoistoaine ja mekaaninen pesu. Jos tarkoituksena on ainoastaan poistaa sammal ja saada siisti, sammaleeton ilme katolle muutamaksi vuodeksi, on helpoin tapa käyttää sammaleenpoistoainetta.
Ennen sammaleenpoistoaineen levitystä katto tulee harjata puhtaaksi lehdistä ja muista roskista sekä irtoavasta sammaleesta.
Eri valmistajien sammaleenpoistoaineita on rautakaupoissa tarjolla runsaasti, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Sokevan BioComb-tuotteet tai Tikkurilan Kilpi Katonpuhdistaja.
Sammaleenpoistoaine on voimakas torjunta-aine, joka tuhoaa sammalkasvuston kokonaisuudessaan. Samalla tavalla se kuitenkin tuhoaa myös muuta kasvustoa siihen osuessaan, joten talon vierusta on hyvä suojata, mikäli siinä on säilytettäviä kasveja. Erityisen tärkeää on mahdollisten hyötykasvien suojaaminen.
Ennen sammaleenpoistoaineen levitystä katto tulee harjata puhtaaksi lehdistä ja muista roskista sekä irtoavasta sammaleesta. Tämän jälkeen kannattaa vielä tyhjentää vesikourut irronneesta kasvijätteestä.
Seuraavaksi laimennettu sammaleenpoistoaine levitetään esimerkiksi matalapaineruiskulla tasaisesti koko katolle. Katon on oltava kuiva levityksen aikana ja mielellään useita tunteja levityksen jälkeen, jotta aine pääsee vaikuttamaan mahdollisimman tehokkaasti tiilikaton sammalkasvustoon.
Sammaleenpoistoainetta ei huuhdella pois, vaan se jätetään vaikuttamaan katolle. Poistoaine ja sen irrottama sammaljäte tulevat sateiden mukana alas.
Tämä ei tapahdu hetkessä, vaan voi viedä useita viikkoja, jopa kuukausia, ennen kuin kaikki sammal on lähtenyt pois.
Riittääkö pelkkä sammaleen poistaminen katolta?
Pelkkä sammaleen poisto tiilikatolta on pitkällä tähtäimellä riittämätön keino tiilikaton kestävään huoltoon. Se edesauttaa toki katon nopeampaa kuivumista, mutta vieläkin tärkeämpää on se, että tiilikatossa on ehjä, tiiliä suojaava pinnoitus.
Pinnoitemaalauksen voi tilata ammattilaiselta tai sen voi halutessaan tehdä itse: esimerkiksi Tikkurilalta löytyy tähän tarkoitukseen sopiva Kilpi Tiilikattomaali.
Sammaleen poisto tiilikatolta pinnoituksen yhteydessä
Kun tiilikatto pinnoitetaan sammaleenpoiston jälkeen, on paras tapa katon puhdistukseen painepesuri. Mikäli kattoa ei olla pinnoittamassa, ei puhdistukseen tule käyttää painepesuria, sillä painepesuri kuluttaa tiilten pinnoitusta voimakkaasti.
Pesussa tärkeää on riittävän suuri paine sekä runsas vesimäärä. Tavallisessa verkkovirtaisessa painepesurissa molemmat jäävät liian alhaiseksi, joten paras vaihtoehto on tehokas voimavirta- tai bensiinikäyttöinen pesuri. Näitä on saatavilla monista konevuokraamoista. Tehokkaan pesurin lisäksi tiilikaton varsinaiseen pesuun ei tarvita pesuaineita eikä muita työkaluja.
Koska sammal on erittäin herkkä lisääntymään, on tärkeää saada pienimmätkin kasvinosat pois katolta ennen maalipinnoitteen levitystä.
Ennen pesun aloittamista kannattaa tarkastaa, että katon jiirit ja saumat ovat ehyet ja niissä pääsee vesi virtaamaan vapaasti. Pesun aikana on myös hyvä käydä välikatolla tarkastamassa, ettei aluskatteessa ole vuotoja. Näin vältetään pesuveden joutuminen väärään paikkaan ja sitä kautta ikävät yllätykset.
Painepesurilla pestäessä tärkeintä on muistaa, että pesu tulee aina suunnata katon harjalta alaspäin. Ei koskaan toisin päin, ettei vesi mene paineella tiilien ali aluskatteeseen.
Katolta voi pesun aikana löytyä myös rikkoontuneita tiiliä, jotka tulee vaihtaa uusiin sitä mukaa, kun niitä löytyy. Kun pesu on valmis, tyhjennetään vielä vesikourut irronneesta kasvijätteestä.
Koska sammal on erittäin herkkä lisääntymään, on tärkeää saada pienimmätkin kasvinosat pois katolta ennen maalipinnoitteen levitystä. Helpoiten tämä onnistuu sammaleenpoistoaineella, joka tuhoaa myös tiilien väliin ujuttautuneet kasvinosat.
Sammaleenpoistoaine levitetään kuivuneelle katolle ja annetaan vaikuttaa noin vuorokausi ennen tiilikaton maalausta. Tähän tarkoitukseen tehtyä sammaleenpoistoainetta ei tarvitse huuhdella pois vaan se saa jäädä katolle maalipinnoitteen alle.
Talon katto Värisetin tekemän tiilikaton pinnoituksen jälkeen.
Mitä tulee huomioida tiilikattoa huollettaessa?
Tiilikaton huoltaminen on tärkeää ja kuten yllä kerrottiin, se onnistuu myös kotikonstein. Muutama oleellinen seikka on kuitenkin syytä ottaa huomioon.
- Työturvallisuus. Tärkein asia katolla työskennellessä on työturvallisuudesta huolehtiminen. Loivakin tiilikatto on kastuessaan märkä, ja sammal, levä ja muu kasvusto tekevät siitä entistä liukkaamman. Siksi valjaat ovat ehdottoman tärkeät tiilikatolla kuljettaessa.
- Tiilikatolla liikkuminen. Huolimaton askel voi herkästi rikkoa tiiliä. Etenkin yhtään huonokuntoisella tiilikatolla liikuttaessa tulisi aina astua tiilen päähän, ei keskelle.
- Suojaaminen. Säilytettävät kasvit tulee suojata sammaleenpoistoaineelta. Tämän lisäksi erityisesti painepesurilla pestäessä ja maalipinnoitetta levitettäessä on hyvä suojata myös talon seinät ja ikkunat. Työn suorittajalla tulee olla myös riittävä suojavarustus, johon kuuluu tukevat kengät, peittävä vaatetus, käsineet ja suojalasit.
- Vesivahingon välttäminen. Katon pesua suunniteltaessa tulee aina ensin tarkastaa aluskate äärimmäisen huolellisesti, sillä pesun aikana vettä pääsee aina hieman aluskatteelle. Aluskatteen tehtävänä on toimia vesikatteen tukena ja viimeisenä varmistuksena sille, ettei vettä pääse välikaton eristeisiin. Etenkin katossa olevat läpiviennit (ilmastointiputket, tuuletusputket, savupiiput yms.) on syytä käydä läpi ja tarkastaa, että aluskate on asennettu niihin oikein.
Oletko epävarma tiilikattosi tilanteesta?
Jos sinua arveluttaa tiilikattosi kunto tai sen tarvitsemat toimenpiteet, niin muistathan, että voit aina pyytää Värisetin asiantuntijat arviokäynnille. Arviokäynti on sinulle täysin maksuton eikä velvoita sinua mihinkään, mutta saat sen kautta tärkeää tietoa tiilikattosi kunnosta sekä kiinteän tarjouksen mahdollisesta työstä.
Katso videolta, miten kätevästi tiilikaton pinnoitus sujuu ammattilaiselta: