3 askeleen syyshuolto tiilikatolle

Syksyn sateet ja tuivertavat tuulet laittavat katot koetukselle. Tiili on kestävä valinta, mutta kuten muutkin materiaalit, vaatii sekin huolenpitoa, jotta se suojaa kotia säässä kuin säässä. Onko kattosi valmis ottamaan syksyn vastaan? Tällä kolmen kohdan tehtävälistalla varmistat, että kotisi hattu on kunnossa. Muistathan liikkua katolla varoen!

1. Vaihda rikkinäiset tiilet ehjiin

Näkyykö katolla haljenneita, murtuneita tai jopa puuttuvia tiiliä? Rikkoontuneiden tai puuttuvien tiilien kautta vesi pääsee paikkoihin, joihin sitä ei haluta, eli rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa ehjiin pikimmiten.

Tiilten vaihto ei ole monimutkainen homma: Rikkinäinen tiili poistetaan työntämällä ylempää riviä, jolloin vaihdettava tiili on helppo nostaa pois. Ehjä tiili asetetaan vanhan tilalle, jonka jälkeen ylempi rivi vedetään takaisin paikoilleen. Tiilen vaihtamista helpottaa yleensä myös viereisen tiilen nostaminen, sillä tiilet ovat myös sivuttaissuunnassa hieman limittäin toistensa päällä.

2. Roskat pois ränneistä

Optimaalisesti toimiva sadevesijärjestelmä ohjaa veden ketterästi oikeaan paikkaan. Ajan mittaan järjestelmään kertyy lehtiä, oksia sekä muuta roskaa. Ylimääräinen moska saa veden seisomaan ränneissä ja aiheuttaa kourujen ylitulvimista kovalla sateella – ja syksyn myötä lehtiä tulee leijailemaan vain lisää. Lisäksi järjestelmän sisään jäätyvä vesi voi aiheuttaa tuhoja rikkoen ränniputkia.

Kourun ulkopuolisilla kannattimilla kiinnitetyt kourut on helppo puhdistaa maasta käsin oikeanlaisella pitkävartisella välineellä. Muussa tapauksessa puhdistaminen vaatii telineet tai nostimen.

Ylimääräinen moska saa veden seisomaan ränneissä ja aiheuttaa kourujen ylitulvimista kovalla sateella.

Rännien puhdistuksessa tärkeintä on kerätä kaikki sammal, neulaset, lehdet ja muu moska pois kouruista. Lopuksi kannattaa huuhdella kourut vesiletkulla tai painepesurilla käyttäen maltillista painetta. Rännien ulkopuolisen pesun voi tehdä joko rätillä pyyhkien tai pehmeällä harjalla. Pesuaineen valinnassa kannattaa huomioida, että jotkin voimakkaat pesuaineet saattavat vaurioittaa rännien maalipintaa.

Räystäskouruja puhdistettaessa kannattaa samalla tarkastaa niiden kunto. Mikäli kouruissa on naarmuja, joista näkyy paljas metalli, kannattaa nämä kohdat paikkamaalata siihen tarkoitetulla maalilla. Lisäksi on hyvä tarkastaa, että kourujen kiinnitykset ovat kunnossa, kourut eivät vuoda ja vesi virtaa kouruissa oikeaan suuntaan.

Tyhjentämällä järjestelmän roskista sadevesi juoksee iloisesti pois talon vieruksilta.

3. Poista katolta irtoroska ja sammal

Tiilikatolle kertyneet oksat, lehdet ja moskat poistuvat sutjakkaasti harjaten tai puhaltamalla.

Mikäli katolla kasvaa sammalta, on siitä parasta hankkiutua eroon pikimmiten. Sammal nimittäin sitoo vettä itseensä sienen lailla. Sammaleessa muhiva kosteus aiheuttaa vuorotellen jäätyessään ja sulaessaan pakkasrapautumista, joka heikentää tiilen kuntoa ja saa sen lopulta halkeilemaan.

Sammal nimittäin sitoo vettä itseensä sienen lailla.

Mikäli kattoa ei olla juuri pinnoittamassa, ei sammalta saa poistaa painepesurilla vaan hellemmin keinoin, kuten jäykkäharjaksisella harjalla. Painepesurin voima nimittäin kuluttaa tiilen pinnoitusta. Kun sammal on saatu poistettua, katolle levitetään kasvustontorjunta-aine. Voit lukea lisää sammaleen poistosta kirjoituksestamme täällä.

Kattoa putsatessa on hyvä tarkastaa samalla läpivientien, jiirien ja aluskatteen kunto.

Kun pelkkä putsaus ei riitä – milloin tiilikatto pitää pinnoittaa?

Aika ajoin kannattaa katsella tiilien pintaa tarkemmalla silmällä. Tiilikaton pinnoitustyö tulee ajankohtaiseksi, kun tiilen pinnan pinnoite on kulunut niin, että tiilen huokoinen pinta paljastuu. Tiili saattaa myös näyttää haalistuneelta. Ajoissa tehty pinnoitus antaa tiilikatolle runsaasti pidemmän iän, ja lisäksi värillisellä pinnoituksella kruunattu katto antaa koko kodille ryhdikästä ulkonäköä.

Mikäli kattotöiden sijasta käytät vapaa-aikasi mieluummin muuhun, teemme työn mielellämme puolestasi vuosien tuomalla varmuudella. Puhdistamme mielellämme ja taidolla niin isot kuin pienetkin tiilikatot.

Pyydä asiantuntijamme maksuttomalle arviokäynnille: tarkastamme tiilikaton tilanteen ja mikäli näemme huoltotoimet tarpeelliseksi, laskemme sinulle tarjouksen työstä.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.