aurinkopaneelit tiilikatolle

Aurinkopaneelit tiilikatolle – näin valmistelet kattosi asennuskuntoon

Aurinkopaneeleja asennetaan nyt kovaan tahtiin. Tiilikatto on suomalaisten suosikki, johon paneelit asennetaan kiinnitystelineiden avulla kattotuoleihin. Aurinkopaneelien käyttöikä on pidempi kuin tiilikaton huoltoväli. Siksi huoltamalla katon kuntoon ennen paneelien asennusta takaat huolettomampia ja huoltovapaita vuosia ja säästät pitkässä juoksussa aikaa ja rahaa.

Ota tästä vinkit talteen, mikäli olet päättänyt asentaa aurinkopaneelit tiilikatolle!

Miksi ja miten tiilikatto tulee huoltaa ennen aurinkopaneelien asennusta?

Tiilikatto kaipaa aika ajoin huoltoa. Tiilikatto on hyvä puhdistaa roskista esimerkiksi keväisin ja syksyisin. Pinnoitus puolestaan tulee tarpeelliseksi yleensä noin 10 vuoden välein.

Vähintään puhdistus, tarvittaessa myös pinnoitus

Ennen kuin asennutat aurinkopaneelit tiilikatolle, on ensimmäinen askel katon puhdistus: katto tulee puhdistaa lehdistä, oksista ja muusta roskasta.

Onko tiilen väri haalistunut? Näyttääkö pinta epätasaiselta ja huokoiselta? Tiilikaton pinnoitus on ajankohtainen, kun tehdasvalmisteinen tai aiemmassa huollossa tehty pinnoite on kulunut paljastaen tiilen huokoisuuden, ja katolle alkaa kasvaa sammalta. 

Sammalkasvusto tulee poistaa, ja katto on tarpeen käsitellä sammalta torjuvalla aineella, esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Katonpuhdistajalla.

Tiilikaton pinnoitus on ajankohtainen, kun tiilen pinta alkaa näyttää huokoiselta, ja siihen alkaa kasvaa sammalta.

Vesi jää huokoiseksi kuluneeseen pintaan, ja se on myös oiva kasvualusta sammaleelle, joka suorastaan imee vettä itseensä. Muhiva vesi jäätyy ja sulaa vuorotellen lämpötilan vaihdellessa. Vesi laajenee jäätyessään rasittaen tiiltä, joten tämä pakkasrapautumiseksi kutsuttu ilmiö haurastuttaa tiiltä ja saa sen lopulta halkeilemaan. Tämä puolestaan johtaa siihen, että vesi pääsee aluskatteelle.

Uuden pinnoitteen avulla vesi juoksee iloisesti alas katolta. Uusi pinnoite antaa kodille myös uljaan ulkonäön.

Kun suunnitelmissa on asentaa aurinkopaneelit tiilikatolle, on tärkeää varmistaa, että paneelien alle jäävä katto on kunnossa: Onko tiilen pinnoite ehjä? Näkyykö katolla murtuneita tai haljenneita tiiliä? Onko aluskate ehjä ja läpiviennit moitteettomat?

Säästä aikaa ja rahaa

Huoltamalla tiilikaton kuntoon ennen aurinkopaneeleiden asennusta säästät aikaa ja rahaa. Tiilikaton pinnoitus tai puhdistus on luonnollisesti helpompi tehdä katolle, jossa paneeleja ei vielä ole.

Jos katolla on jo paneelit, tulee ne poistaa tiilikaton huollon ajaksi. Tämä vie tietenkin aikaa ja vaivaa. Kun tiilikatto on huollettu ennen paneelien asentamista, on edessä huolettomia ja huoltovapaita vuosia.

Muistilista aurinkopaneeleita tiilikatolle suunnittelevalle

  • Tiilikatto on järkevää hoitaa kuntoon ennen aurinkopaneeleiden asennusta. Näin vältetään tilanne, jossa tiilikatto on huollon tarpeessa jo muutaman vuoden kuluttua. Aurinkopaneeleiden irrotus ja uudelleenasennus on aikaa ja rahaa vievää.
  • Mikäli tiilen pinta on huokoinen ja katolla kasvaa sammalta, tulee tiilikatto pinnoittaa. Pinnoite tekee tiilen pintaan vedeltä suojaavan pinnan. Näin vesi ei pääse asumaan huokoisessa pinnassa, jolloin vältytään pakkasrapautumiselta ja sammalkasvustolta.
  • Ennen paneeleiden asennusta on hyvä tarkastaa myös aluskatteen ja läpivientien kunto. Rikkinäiset tiilet tulee myös vaihtaa ehjiin.

Mikäli suunnittelet aurinkopaneeleiden asennusta tiilikatollesi, huollamme kattosi asennuskuntoon mielellämme puolestasi vuosien tuomalla varmuudella.

Pyydä asiantuntijamme maksuttomalle arviokäynnille: tarkastamme tiilikaton tilanteen ja mikäli näemme huoltotoimet tarpeelliseksi, laskemme sinulle tarjouksen työstä.

Katso alla olevalta videolta, miten kätevästi tiilikaton pinnoitustyö sujuu tekijöiltämme:

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.