Pientalon huoltaminen tarkoittaa erilaisia säännöllisiä toimia, joiden tarkoitus on ylläpitää talon rakenteet ja olosuhteet toivotulla tasolla. Huolehtimalla näistä huolloista talosi arvo säilyy.
Talon ulkopinnoista puhuttaessa vuotuisia huoltotoimenpiteitä ovat esimerkiksi ikkunoiden pesu, rännien ja sadevesikaivon puhdistus ja irronneiden tai rikkoontuneiden paikkojen korjaus. Hieman harvemmin tehtäväksi tulevia kunnossapitotöitä ovat puolestaan ulkoseinien pesu ja huoltomaalaus, vesikaton pesu sekä katemateriaalin mukaan maalaus tai pinnoitus.
Miksi puutalon ulkopintoja kannattaa huoltaa säännöllisesti?
1. Huoltaminen pidentää julkisivun ja katon käyttöikää
Ehjä ja siisti maalipinta ulkoverhouksessa tekee paljon muutakin kuin miellyttää silmää. Se suojaa ulkoverhousta kosteudelta, ilman epäpuhtauksilta ja lialta ja pidentää näin ulkoverhouksen ikää.
Ajoissa tehdyillä huoltotoimenpiteillä voidaan pidentää puutalojen ulkoverhouksen käyttöikää merkittävästi
Ulkoverhouksen tavoitteellinen käyttöikä on yleensä noin 50 vuotta lauta- ja tiiliverhoilluissa pientaloissa. Käyttöikä voi kuitenkin vaihdella paljonkin muun muassa talon sijainnin ja siihen kohdistuvan säärasituksen mukaan. Ajoissa tehdyillä huoltotoimenpiteillä voidaan pidentää puutalojen ulkoverhouksen käyttöikää merkittävästi, jopa kymmenillä vuosilla.
Samaa pätee kattoon. Tuore väri katossa näyttää hyvältä ja kirkastaa koko talon ilmeen, mutta ennen kaikkea se suojaa katemateriaalia säävaihteluilta, kosteudelta ja ilmansaasteilta. Peltikatolla ehjä maalipinta ehkäisee ruostumista ja tiilikatolla riittävä pinnoite suojaa tiilikattoa sammalkasvustolta ja pakkasrapautumiselta. Myös katemateriaalin käyttöikään voidaan vaikuttaa jopa kymmenillä vuosilla, kun huoltotoimenpiteet hoidetaan säännöllisesti.
2. Huolletut ulkopinnat vaikuttavat puutalon myyntiarvoon ja ostajan mielikuviin
Talon ulkopinnat ovat ensimmäisiä asioita, jotka osuvat talossa vierailevan tai sen ohitse kulkevan silmään. Yleensä ulkopuoliset eivät talon ulkopintoja sen tarkemmin tuijottele, ellei niissä ole jotain poikkeuksellisen huomiota herättävää.
Kiinteistömaailman teettämän selvityksen mukaan asunnonetsijän ostopäätökseen vaikuttaa sijainnin jälkeen eniten ostettavan asunnon kunto.
Tilanne muuttuu kuitenkin ihan toiseksi, kun ollaan etsimässä itselle uutta kotia. Tällöin talon ulkopintoihin kiinnitetään erityistä huomiota ja ne vaikuttavat merkittävästi mielikuvaan, mikä talosta ja sen kunnosta syntyy. Jos talon ulkopinnat repsottavat, syntyy helposti mielikuva, että talo on muutenkin huonosti pidetty ja sen seurauksena yleisesti huonokuntoinen. Sama mielikuva toimii myös toisin päin: hyväkuntoinen ja huollettu ulkoasu antaa vaikutelman hyvin pidetystä ja hyvinvoivasta talosta.
Kiinteistömaailman teettämän selvityksen mukaan asunnonetsijän ostopäätökseen vaikuttaa sijainnin jälkeen eniten ostettavan asunnon kunto. Asunnon kunto sekä mielikuva, joka ostajalle syntyy talon kunnosta ovat suoraa yhteydessä ostopäätöksen lisäksi myös siihen, mitä ostaja on valmis talosta maksamaan.
3. Hyväkuntoisten pintojen huoltaminen on edullisempaa
Kun ulkoverhouksen tai peltikaton huoltomaalaus tehdään säännöllisesti, se on huomattavasti kevyempi suorittaa. Tämä johtuu siitä, että kun vanha maali on vielä tiukasti kiinni paikoillaan sitä ei tarvitse lähteä poistamaan, mikä on usein työlästä ja vie paljon aikaa.
Kun ulkoverhouksen tai peltikaton huoltomaalaus tehdään säännöllisesti, se on huomattavasti kevyempi suorittaa.
Samoin ulkoverhouksen puuosat ovat todennäköisesti hyvässä kunnossa eivätkä kaipaa vaihtamista, kun huoltotyöt on tehty ajoissa ja puuosat on pidetty säältä suojassa. Näin säästetään aikaa ja vaivaa silloin, kun tehdään työ itse – tai toisaalta rahaa, jos tilataan työ ulkopuoliselta.
Tiilikatolla puolestaan huoltotöiden viivyttely voi aiheuttaa ylimääräisen kosteuden kerääntymistä kattotiiliin, mikä talven lämpötilavaihteluissa aiheuttaa pakkasrapautumista ja tiilien rikkoontumista. Tällöin pelkkä pinnoitus ei enää riitä vaan rikkoontuneet tiilet täytyy vaihtaa uusiin, mikä osaltaan tuo lisäkustannuksia.
Ulkopintojen huoltotoimenpiteet – miten huoltaa ja kuinka usein?
Puutalon ulkoverhouksen huoltaminen
Ulkoverhouksen kunnossa pysymisessä tärkeintä on se, että seinät pääsevät tuulettumaan hyvin, talossa on toimiva sadevesijärjestelmä ja puuosissa on ehjä ja riittävä maalipinta.
Ulkoverhouksen tuulettumista voi edesauttaa karsimalla kosteutta sitovaa kasvustoa talon välittömästä läheisyydestä. Talviaikana on suositeltavaa koota lumikasat riittävän kauas talon seinustalta. Räystäskourut on hyvä tyhjentää pari kertaa vuodessa, ja varmistaa samalla, että vesi virtaa niissä vapaasti.
Puisen ulkoverhouksen huoltomaalausväli vaihtelee paljonkin tapauskohtaisesti, mutta tyypillisesti se on noin 10 vuotta. Maalaus on ajankohtainen viimeistään silloin, kun maalipinnassa on havaittavissa hilseilyä, maalipinta on haalistunut ja kulunut ohueksi tai pintaan on ilmestynyt homepilkkua. Myös lahovauriot kielivät pikaisesta huoltotarpeesta.
Huoltomaalauksen välissä seiniä kannattaa tarpeen mukaan puhdistaa joko kuivaharjauksella tai käyttäen apuna vettä ja mietoa pesuainetta. Lisää vinkkejä ulkoverhouksen huoltamiseen löydät artikkelistamme Puutalon huoltomaalaus pitää puiset ulkoseinät uudenveroisina.
Tiilikaton huoltaminen
Tiilikaton huoltamisessa oleellisinta on kosteuden vähentäminen tiilen pinnalta. Kosteus altistaa pakkasrapautumiselle ja on omiaan lisäämään sammaleen kasvua katolla.Joka vuotisia huoltotoimenpiteitä kosteuden vähentämiseksi ovat irtoroskan ja sammaleen poistaminen katolta. Jos talon ympäristössä on paljon kattoa varjostavia puita, kannattaa harkita niiden karsimista. Tiilikatto kannattaa tarkastaa pari kertaa vuodessa ja katsoa samalla, että kattotiilet ovat ehjiä. Rikkoontuneet tiilet on hyvä vaihtaa heti uusiin.
Pitkällä tähtäimellä paras huoltotoimenpide tiilikatolle on sen pinnoittaminen, joka antaa suojan noin kymmeneksi vuodeksi. Pinnoitteen avulla vesi ei pääse imeytymään tiilen sisään ja suojaa sen näin pakkasrapautumiselta. Pinnoite vähentää huomattavasti myös sammaleen kasvumahdollisuuksia tiilen pinnalla – sammal kun imee itseensä vettä sienen lailla. Lue lisää tiilikaton huoltamisesta artikkelistamme Tiilikaton huolto – kevät on parasta aikaa tarkistaa katon kunto.
Peltikaton huoltaminen
Peltikaton tärkein huoltotoimenpide on sen puhtaanapito. Peltikattoon tarttuu ajan myötä nokea, levää ja roskia, jotka kuluttavat peltikaton pintaa. Sadevesi pitää uuden tai vastamaalatun peltikatteen helposti puhtaana, mutta pinnoitteen ikääntyessä sadevesi ei kuitenkaan enää riitä pitämään kattoa puhtaana, vaan se tarvitsee huoltopesun.
Kun peltikaton maalipinnoite kuluu, se ei enää suojaa tehokkaasti kattopeltiä, vaan altistaa sen hapettumiselle, jonka seurauksena katto alkaa ruostua. Peltikaton säilyminen hyväkuntoisena edellyttää ehjää maalipintaa, joka tulee tyypillisesti uusittavaksi noin 10 vuoden välein hieman tapauskohtaisesti vaihdellen.
Peltikatto on hyvä tarkistaa pari kertaa vuodessa ja poistaa samalla irtoroskat katolta ja räystäskouruista. Kattoa huollettaessa on tärkeää varoa peltikaton pintaa, koska naarmut ja kolhut aiheuttavat herkästi peltikattoon ruostevaurioita. Lisätietoa peltikaton huoltamisesta löydät artikkelistamme Miten ja milloin peltikattoa tulee huoltaa?