Huomasitko katolla rikkinäisen tiilen, tai puuttuuko jostain kohtaa riviä kokonainen tiili? Ei hätää, tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten helposti tilalle vaihdetaan ehjä tiili – ja miksi ehjän kattotiilen vaihto rikkinäisen tilalle on niin tärkeää.
Miksi kattotiilet halkeilevat?
Vaikka tiilikatto on suomalaisten suosikki ja jokaiselle tuttu, ei sekään ole ikuinen. Tiilikatto vaatii kaikkien muidenkin kattotyyppien tapaan huolenpitoa. Tiilikatolle tärkeimmät toimenpiteet ovat pinnoitteen ehjyydestä huolehtiminen, roskista ja sammaleesta puhdistaminen sekä rikkinäisten tiilten vaihto.
On tärkeää, että tiilikatolla on riittävä pinnoite, joka ei ole päässyt kulumaan. Yleensä tiilikaton pinnoitusväli on noin 10–15 vuotta. Kun tiilen pinnoite alkaa kulua, paljastuu tiilen huokoinen pinta. Vesi pääsee asumaan tässä huokoisessa alustassa, ja se on myös otollinen kasvupaikka sammaleelle. Sammal imee itseensä vettä sienen lailla.
Kun tiilen huokosissa vesi vuorotellen laajenee ja pienenee jäätyessään ja sulaessaan, tiili haurastuu ja lopulta murtuu tai halkeaa. Tätä kulumista kutsutaan pakkasrapautumiseksi.
Pinnoitteen tärkeä tehtävä on siis tehdä tiilelle sileä pinta, josta vesi valuu saman tien pois.
Miksi tiilet tulee vaihtaa ehjiin pikimmiten?
Kattotiilet ovat talon päällimmäinen hattu, joka muodostaa niin sanotun vesikaton. Tavallisimpia vaihtoehtoja vesikaton materiaalille ovat pelti ja huopa.
Tiilikatto suojaa kotia sateelta ja muilta sään rasituksilta, ja oikein rakennettuna ja hyvin huollettuna se ohjaa veden sadevesijärjestelmää eli rännejä ja kouruja pitkin pois talon rakenteista ja seinänvieruksilta. Tiilten alla sijaitsee aluskate, joka on tavallisesti hieman kangasta muistuttava rakenne. Aluskate pitää viimeisimpänä huolen, että sade ja kondenssivesi pysyy poissa eristeistä muista paikoista, jonne kosteus ei kuulu.
Mikäli kattotiilissä on halkeamia ja murtumia, pääsee vesi tunkeutumaan aluskatteelle. Mikäli aluskatteessakin on pieniäkin vikoja, jatkaa vesi matkaansa syvemmälle rakenteisiin, ja tällöin puhutaan jo suurista ongelmista, kuten suoranaisista vesivahingoista.
Kannattaa siis säännöllisin väliajoin silmäillä tiilikatto läpi sekä tarkistaa myös aluskatteen kunto. Se on lopulta pienempi vaiva kuin mittavan kattoremontin tekeminen.
Miten kattotiilen vaihto tapahtuu?
Kattotiilien vaihto ei ole rakettitiedettä, vaan on lopulta hyvin helppo ja nopea homma.
Ensimmäisenä on muistettava turvallisuus katolla liikuttaessa. Yleensä varminta on astua tiilen päähän, ei keskelle. Muista, että vähäinenkin kosteus sekä roskat ja sammal tekevät tiilikatosta erittäin liukkaan. Järkevintä on pukea päälleen katolla kulkemiseen soveltuvat valjaat, jotka kiinnitetään kattotuoliin tai esimerkiksi tukevarakenteisen piipun ympärille tai kattoturvatuotteisiin.
Rikkoontunut tiili on helppo nostaa paikoiltaan työntämällä ylempää tiiltä hieman sisäänpäin. Tämän jälkeen uusi tiili asetellaan paikoilleen, ja yllä oleva tiili vedetään takaisin ruotuun. Kattotiilet tukeutuvat ruodelautoihin. Mallia voit katsoa viereisistä tiilistä.
Minne vanhat kattotiilet?
Vanhat kattotiilet voi hyödyntää esimerkiksi erilaisiin puutarhaprojekteihin, tai ne voi hävittää paikallisen ohjeen mukaisesti. Esimerkiksi HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut neuvoo, että pienen määrän voi jättää kiinteistön sekajäteasitaan, ja suuremmat määrät tulee toimittaa Sortti-asemalle kiviainesjätteenä.
Mikäli tiiikattosi kaipaa huolenpitoa, teemme työn mielellämme puolestasi vuosien tuomalla varmuudella.
Pyydä asiantuntijamme maksuttomalle arviokäynnille: tarkastamme tiilikaton tilanteen ja mikäli näemme huoltotoimet tarpeelliseksi, laskemme sinulle tarjouksen työstä.
Katso alla olevalta videolta, miten kätevästi tiilikaton pinnoitustyö sujuu tekijöiltämme: