Peltikaton huoltomaalaus pidentää katon ikää huomattavasti. Peltikattoon tarttuu iän myötä nokea, levää ja muuta likaa. Jos kattoa ei ajoittain puhdista, pinttynyt lika ja tuulen puhaltamat irtoroskat kuluttavat nopeasti peltikatetta suojaavaa pinnoitetta. Poimi tästä vinkit talteen oman peltikattosi kunnossapitoon.
Kun pinnoite kuluu, se ei enää suojaa tehokkaasti kattopeltiä, vaan altistaa sen hapettumiselle, jonka seurauksena katto alkaa ruostua. Jotta tämä vältetään, täytyy peltikattoa huoltaa ja maalata säännöllisesti.
Tee peltikaton kuntotarkastus vuosittain
Uuden ja takuuaikaisen katon riittävä tarkastusväli on viisi vuotta. Takuuajan jälkeen katon yleiskunto kannattaa käydä tarkistamassa vuosittain.
Kuntotarkastuksessa kannattaa ensin silmäillä läpi katon yleisilme mahdollisten naarmujen, ruosteen ja painaumien varalta. Tämän jälkeen on hyvä tarkistaa jiirit, että vesi pääsee virtaamaan niissä esteettä.
Jos vahinkoja tai merkittävää likaa ei katolta löydy, riittää huolloksi irtoroskien poistaminen jiireistä ja sadevesijärjestelmistä.
Samoin tarkistetaan mahdolliset ruuvit tiivisteineen sekä läpiviennit, että ne ovat tiiviit eivätkä vuoda vettä läpi. Maalipinnan tai pinnoitteen yleisilme todetaan tarkastelemalla kate läpikotaisin noin puolentoista metrin katseluetäisyydeltä.
Maalipinta on kunnossa, mikäli tarkastuksessa ei ole silminnähden havaittavia erityisen poikkeavia sävyeroja, hilseillyttä maalia tai ruostetta.
Jos vahinkoja tai merkittävää likaa ei katolta löydy, riittää huolloksi irtoroskien poistaminen jiireistä ja sadevesijärjestelmistä.
Peltikaton huoltopesu pidentää pinnoitteen elinaikaa
Pesu ja puhtaanapito ovat peltikaton huoltamisen tärkein osa-alue. Mitä vähemmän pinnoitteen päällä on roskaa ja levää, sitä hitaammin se kuluu.
Sadevesi pitää uuden tai vastamaalatun peltikatteen helposti puhtaana irtoliasta ja ilman epäpuhtauksista. Pinnoitteen ikääntyessä sadevesi ei kuitenkaan yksin enää riitä pitämään kattoa puhtaana.
Mikäli kuntotarkastuksessa on havaittu katolla pinttynyttä likaa tai esimerkiksi levää, kannattaa peltikatolle tehdä huoltopesu. Pesu suoritetaan joko painepesurilla tai harjapesulla.
Harjapesun jälkeen katto on huuhdeltava huolellisesti pesuaineiden jäljiltä sadevesijärjestelmät mukaan lukien.
Huoltopesussa on ensiarvoisen tärkeää olla vaurioittamatta peltiä ja varottava aiheuttamasta liikaa rasitusta maalipinnalle. Painepesurilla pestessä on huomattava, että liiallinen paine voi vahingoittaa maalipintaa, joten paine pitää säätää sopivan alhaiseksi.
Harjapesu puolestaan tulee tehdä riittävän pehmeällä harjalla. Kun huoltopesu tehdään painepesurilla, katto puhdistuu yleensä riittävästi ilman kummempia pesuaineita.
Harjapesussa sen sijaan on suositeltavaa käyttää peltikatolle soveltuvaa pesuainetta. Harjapesun jälkeen katto on huuhdeltava huolellisesti pesuaineiden jäljiltä sadevesijärjestelmät mukaan lukien.
Lumenpudotus peltikatolta säästää katon rakenteita
Talviaikaan rakennusten katolle kertyy lunta. Iäkäs maalipinta kerää lunta huomattavasti enemmän kuin uusi tai vastamaalattu katto. Tämä johtuu siitä, että kuluessaan maalipinnasta tulee huokoisempaa, jolloin sen pintakovuus ja liukkaus pienenee.
Tämän vuoksi lika ja vesi eivät valu alas yhtä helposti. Jäätyessään vesi muodostaa hyvän alustan lumelle. Kun lumikuorma kasvaa riittävän suureksi, sen paino alkaa rasittaa katon rakenteita ja voi pahimmassa tapauksessa vaurioittaa niitä.
Lumi voi myös aiheuttaa vaaraa katon läheisyydessä liikkuville ihmisille. Jos lunta on kertynyt huomattavasti, onkin syytä käydä pudottamassa sitä katolta.
Lumepudotusta suunniteltaessa huomioi muutama asia.
Ensimmäisenä: Käytä asianmukaisia, oikein kiinnitettyjä putoamissuojaimia ja turvavarusteita. Liiku katolla äärimmäisen varovasti, koska erityisesti tietyllä profiililla kuvioitu ohutlevyteräs saattaa herkästi vaurioitua katolla käveltäessä.
Kolmanneksi on hyvä huomata, että kaikkea lunta ei tarvitse eikä kannata katolta poistaa, vaan lunta on hyvä jättää katolle noin kymmenen sentin eristekerros. Laadun kannalta tärkeimpänä asiana lumien pudottamisessa on välttää lapion tai kolan osumista peltiin, ettei katon pinta vaurioidu.
Erilainen peltikatto vaatii erilaiset huoltotoimenpiteet
On olemassa paljon erilaisia peltikatteita, jotka poikkeavat toisistaan paksuudeltaan, seoksiltaan ja kuvioinniltaan. Yleisimmät peltikatteet ovat erilaiset värivalmiit ohutlevyteräkset, konesaumattu peltikate sekä lukkosaumapellit, jotka mukailevat konesaumattua peltiä.
Tiilikuvioitu profiilipelti sekä lukkosaumakate ovat nykyaikaisia, nopea-asenteisia peruskattoja, jotka ovat yleensä PVC-pinnoitteilla tehtaalla valmiiksi pinnoitettuja. Valmistaja lupaa yleensä noin 10–20 vuoden takuun pinnoitteelle.
On hyvä huomata, että PVC-pinnoitettuja katteita ei voi luotettavasti huoltomaalata.
Vesiohenteiset peltikattomaalit tarttuvat kyllä PVC-pinnoitteen päälle ongelmitta, mutta maalauksen jälkeen alkuperäinen pinnoite saattaa irrota alustastaan ja tätä on hyvin vaikea ennakoida. Siksi näiden kohdalla on erityisen tärkeää huolehtia katon säännöllisestä ja kunnollisesta puhdistuksesta, jotta katon käyttöikä saadaan maksimoitua.
Konesaumattu peltikatto voi kestää jopa vuosisadan, jos se huolletaan hyvin ja huoltomaalataan noin 10-15 vuoden välein.
Konesaumattu peltikatto on kestävimpänä peltikatteena tunnettu, metallilevystä paikan päällä saumattu peltikatto. Materiaalina on yleisimmin kuumasinkitty teräspelti. Konesaumatun kattopellin tulee asentamisen jälkeen antaa hapettua noin kaksi vuotta, ennen kuin se voidaan maalata.
Jos katto maalataan ennen kuin katto on ehtinyt hapettua, maali ei tartu kunnolla alustaansa, vaan on pian uusintamaalauksen tarpeessa. Konesaumattu peltikatto voi kestää jopa vuosisadan, jos se huolletaan hyvin ja huoltomaalataan noin 10–15 vuoden välein.
Peltikaton huoltomaalaus suojaa katemateriaalin korroosiolta
Peltikaton huoltomaalaus on hyvä ja kustannustehokas tapa pitää konesaumattu peltikatto kauniina ja kestävänä.
Mikäli edellisestä huoltomaalauksesta on yli 10 vuotta tai jos kuntokartoituksen yhteydessä on havaittu maalin haalistumista, liituuntumista, hilseilyä tai ruostetta – on huoltomaalaus ajankohtainen. Paras ajankohta huoltomaalaukselle on kuitenkin jo ennen vanhan maalipinnan hilseilyä. Maalipinnan tärkein tehtävä on suojata kattopeltiä kulumiselta ja korroosiolta. Ajoissa tehty huoltomaalaus pitääkin katemateriaalin vahingoittumattomana.
Ennen maalausta on tärkeää selvittää, että vanha pinnoite kykenee vastaanottamaan uutta maalia. Lisäksi kattorakenteiden on oltava kunnossa, jotta maalaus on järkevää tehdä.
Vanhan peltikatonaton maalaus aloitetaan aina katon huolellisella puhdistuksella. Pesu kannattaa tehdä painepesurilla, peltipesuaineella sekä harjalla, jotta pesutulos on varmasti riittävä. Seuraavaksi mahdolliset ruostekohdat hiotaan pois ja hilseilevän maalin reuna-alueet käydään läpi koneellisesti teräsharjaamalla.
Tämän jälkeen kaikki paljaat metallipaikat pohjamaalataan. Tässä vaiheessa kattopellissä on vain hyvin kiinni olevaa vanhaa maalia sekä käsitellyissä ongelmakohdissa yksi tuore maalipinta. Huolellisesti tehdyt pohjatyöt takaavat onnistuneen lopputuloksen. Lopuksi koko katto maalataan yhteen tai kahteen kertaan laadukkaalla peltikattomaalilla.
Huoltamalla säästät rahaa
Vaihtelevista sääoloista johtuen peltikatto on erittäin kovan rasituksen kohteena meillä Suomessa. Kesän paahtava aurinko, syksyn sateet ja talven lumimassat ovat kaikki tekijöitä, jotka koettelevat sekä peltikattoa että katon rakenteita. Kokonaan laiminlyötynä peltikatto voi tulla tiensä päähän jo 20 vuoden iässä.
Säännöllinen huoltaminen sen sijaan pidentää katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla, ja se säästääkin näin talonomistajalle selvää rahaa. Kun tarkastat ja huollat peltikattoasi tasaisin väliajoin, tiedät kattosi olevan kunnossa ja voit rauhallisin mielin kuunnella katolta kantautuvaa sateen ropinaa.