Miten katon pinnoittaminen tehdään?

Katon pinnoittaminen on yksi parhaista ja kustannustehokkaimmista tavoista pidentää katon käyttöikää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten tiilikaton kattopinnoitus käytännössä tehdään. Kun kyseessä on peltikatto, puhutaan peltikaton maalauksesta pinnoituksen sijaan – poikkeuksena peltikatolle tarkoitetut paksukalvopinnoitteet.

Katon pinnoittaminen vaatii hyvät suojaukset

Ennen pohjatöiden aloittamista on erittäin tärkeää suojata talon seinät huolellisesti. Tiilikatolla on usein sammalta, joka mätkähtäessään märkänä talon katolta roiskii likaista vettä talon seinille ja ympäristöön. Pintojen huolellinen suojaaminen on huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa kuin lian poistaminen – joka saattaa olla joskus jopa mahdotonta.

Vaikkei katolla juuri sammalta olisikaan, kannattaa seinät silti suojata pesuvedeltä, koska pesu irrottaa tiilistä väriä, joka värjää myös pesuveden. Etenkin kivi- ja tiiliseinästä likaroiskeiden pesu on hyvin työlästä.

Seinät kannattaa suojata pesuvedeltä, koska pesu irrottaa tiilistä väriä, joka värjää myös pesuveden.

Paras keino suojaamiseen on iso kevytpeite eli pressu. Pressu kiinnitetään räystääseen tai räystäänaluseen niin, että pressun helma roikkuu maahan ja mieluiten maata pitkin hieman pidemmälle talosta poispäin vieden pesuveden kauemmas talon seinustalta.

Pesun jälkeen sammaleen ja muun roskan saa kerättyä kätevästi pressulta pois. Myös terassit kannattaa suojata ja siirtää myös pihakalusteet, autot ja muut välineet kauemmas talon seinustalta.

Kattopinnoitustyö alkaa katon pesusta

Pohjatyöt ovat kaikessa maalaustyössä tärkeät. Ulkomaalaustyössä niiden merkitys korostuu kuitenkin entisestään ja vaikuttaa merkittävästi myös kattopinnoitteen kestävyyteen. Ensimmäinen tehtävä tiilikaton pinnoittamisessa onkin puhdistaa katto huolellisesti.

Tiilikaton pesuun toimii parhaiten ammattilaiskäyttöön tarkoitettu, bensiinikäyttöinen painepesuri, jossa paine ja vesimäärä ovat riittävän suuret.

Ennen pesun aloittamista on syytä tarkistaa, että jiirit, läpiviennit ja aluskate ovat kunnossa, jotta vesi ei pääse väärään paikkaan. Lisäksi on syytä tarkistaa, että aluskate on asennettu läpivienteihin oikein.

Pesuun toimii parhaiten ammattilaiskäyttöön tarkoitettu, bensiinikäyttöinen painepesuri, jossa paine ja vesimäärä ovat riittävän suuret.

Tämä onnistuu irrottamalla muutaman kattotiilen läpivientien yläpuolelta. Samoin kaikki rikkinäiset tiilet vaihdetaan uusiin ennen pesun aloittamista. Tiilikatolla on erittäin tärkeää suunnata pesu harjalta alaspäin, jottei ammuta vettä paineella tiilten ali aluskatteeseen.

Tiilikatolla on erittäin tärkeää suunnata pesu harjalta alaspäin, jottei ammuta vettä paineella tiilten ali aluskatteeseen.

Tiilikaton varsinaiseen pesuun ei pesurin lisäksi muuta tarvita. Pesun jälkeen kuivuneelle katolle levitetään kasvustontorjunta-ainetta. Kasvustontorjunta-aineen tehtävänä on tuhota huokoisen tiilen sisään ujuttautunut sammal ja muu elollinen kasvusto.

Liuoksen annetaan vaikuttaa noin vuorokausi. Tämän jälkeen sitä ei pestä pois, vaan se saa jäädä pinnoitteen alle.

Katon pinnoittaminen ja työvaiheet

Kun katto on pesun jäljiltä huolellisesti kuivunut ja kasvustontappaja on saanut rauhassa vaikuttaa, on vuorossa pinnoitusvaihe. Pinnoitettaessa tiilikatto värillisellä maalipinnoitteella, se käsitellään ensin kauttaaltaan pohjamaalilla.

Pohjamaalina käytetään yleensä 10-20 prosenttia ohennettua pintamaalia.

Pohjamaalina käytetään yleensä 10-20 prosenttia ohennettua pintamaalia. Pohjamaalin tarkoitus on imeytyä syvälle tiilen huokosiin ja antaa siten mahdollisimman tehokas suoja tiilelle ja hyvä tartunta-alusta pintamaalille.

Tiilikaton pinnoitus tehdään pääasiassa aina ruiskulla. Reunat ja muut tarkat paikat on kuitenkin hyvä ottaa pensselillä, jotta saadaan suojattua pinnoitteella tarkasti myös tiilten päät sekä vältetään maalisumun joutumista räystään yli talon seinustoille.

Tiilikaton pinnoitus tehdään pääasiassa aina ruiskulla.

Pensselillä kannattaa ottaa myös esimerkiksi piipun pellityksen reunat silloin, kun pellityksiä ei haluta maalata.

Tiilikaton pintamaalaus tehdään yhteen kertaan ohentamattomalla maalilla. Kevyempi, väritön tiilikaton pinnoitus eli niin kutsuttu suojauskäsittely tapahtuu vastaavalla tavalla kuin tiilikaton maalauspinnoitus sillä erotuksella, että pinnoite levitetään vain kertaalleen eli pohjamaalausvaihe jää pois.

Huomioon otettavaa tiilikaton pinnoituksessa

Työskenneltäessä katolla on erityisen tärkeää huolehtia työturvallisuudesta. Märkä tiilikatto on todella liukas, ja varomaton askel ilman turvavaljaita voi koitua kohtalokkaaksi. Ensimmäinen tehtävä katolle suunnatessa onkin valjaiden viritys.

Huolimaton askel voi herkästi rikkoa tiiliä.

Ei ole mitään syytä ottaa turhia riskejä luottamalla omaan taitoon ja tasapainoon, sillä matalaltakin katolta pudotessa voi käydä huonosti. Ammattilainen käyttää katolla työskennellessään aina asiaankuuluvaa suojavarustusta, johon kuuluvat myös turvavaljaat.

Toinen huomioitava asia on tiilikatolla liikkuminen. Huolimaton askel voi herkästi rikkoa tiiliä. Etenkin yhtään huonokuntoisella tiilikatolla liikuttaessa tulisi aina astua tiilen päähän, ei keskelle.

Jos tiili kaikesta huolimatta rikkoutuu jalan alla, tiili vaihdetaan uuteen, koska rikkoutuneista tiilistä pääsee vettä aluskatteelle.

Kasvit talon seinustoilla on syytä suojata hyvin ennen kattopinnoitustyön aloittamista.

Huomionarvoinen seikka on myös kasvustontorjunta-aineen käsittely. Se on nimensä mukaista ainetta: paitsi että se tuhoaa sammaleen ja muut ei-toivotut kasvit, se tuhoaa samalla tavalla myös hyöty- tai koristekasvit niihin joutuessaan.

Kaikki säilytettävät kasvit talon seinustoilla onkin syytä suojata hyvin ennen kattopinnoitustyön aloittamista.

Miksi kattopinnoitus kannattaa tehdä?

Vaihtelevien sääolojen takia katto on erittäin kovan rasituksen kohteena meillä Suomessa. Kesän paahtava aurinko, syksyn sateet ja talven lumimassat ovat kaikki tekijöitä, jotka koettelevat tiilikattoa.

Suojaamaton tiili kerää kosteutta ja siinä alkaa pikkuhiljaa kasvaa sammal.

Uusissa kattotiilissä on valmiina tehdaspinnoite, joka suojaa tiiltä lialta ja kosteudelta. Ajan saatossa tehdaspinnoite kuitenkin kuluu pois, jolloin paljas tiili tulee esiin. Suojaamaton tiili kerää kosteutta ja siinä alkaa pikkuhiljaa kasvaa sammal.

Sammal sitoo tiilen pintaan yhä enemmän vettä pitäen tiilen pidempään kosteana. Mitä enemmän tiilessä on vettä, sitä pahemmin sitä koettelee lämpötilavaihteluista johtuva pakkasrapautuminen, joka alkaa lopulta rikkoa tiiliä.

Kokonaan laiminlyötynä tiilikatto voi tulla tiensä päähän puolet nopeammin kuin huollettu katto.

Pinnoitteen avulla vesi ei pääse imeytymään tiilen sisään ja suojaa sen näin pakkasrapautumiselta. Katon pinnoittaminen vähentää huomattavasti myös sammaleen kasvumahdollisuuksia tiilen pinnalla.

Kokonaan laiminlyötynä tiilikatto voi tulla tiensä päähän puolet nopeammin kuin huollettu katto. Säännöllinen huoltaminen pidentää näin ollen katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla ja säästää sen seurauksena talonomistajalle selvää rahaa.

Huoltotoimenpiteistä tiilikaton pinnoittaminen on ehdottomasti tehokkain tapa suojata kattoa.

Lue lisää Värisetin tiilikaton pinnoituksesta tai pyydä meidät maksuttomalle kartoituskäynnille.


Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.