Miten kattomaalaus tehdään?

Katon maalaus on yksi parhaista ja kustannustehokkaimmista tavoista pidentää katon ikää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten konesaumatun peltikaton maalaus tehdään oikeaoppisesti. Tiilikaton suojauksesta värillisellä tai värittömällä pinnoitteella puhuttaessa puhutaan yleensä maalaamisen sijaan katon pinnoittamisesta. Tästä voit lukea tarkemmin artikkelistamme Miten tiilikaton pinnoitus tehdään?

Maalin pysyminen peltikatossa edellyttää puhdasta alustaa

Pohjatyöt ovat kaikessa maalaustyössä tärkeät. Ulkomaalaustyössä niiden merkitys korostuu kuitenkin entisestään ja vaikuttaa merkittävästi myös kattomaalin kestävyyteen. Ensimmäinen tehtävä peltikaton maalauksessa onkin puhdistaa katto huolellisesti.

Peltikaton pesuun toimii parhaiten ammattilaiskäyttöön tarkoitettu, bensiinikäyttöinen painepesuri, jossa paine ja vesimäärä ovat riittävän suuret.

Kannattaa tyhjentää räystäskourut ja syöksyt, jotta pesuvesi pääsee niissä vapaasti virtaamaan.

Ennen pesun aloittamista katolta tarkistetaan jiirit ja läpiviennit mahdollisten vuotopaikkojen tai reikien varalta. Kannattaa myös tyhjentää räystäskourut ja syöksyt, jotta pesuvesi pääsee niissä vapaasti virtaamaan.

Peltikaton pesuun tarvitaan pesurin lisäksi harja sekä peltikatolle tarkoitettua pesuainetta, esimerkiksi Teknoksen Peltipesua tai Tikkurilan Panssaripesua. Pesuaine levitetään katolle, annetaan vaikuttaa käyttöohjeessa ilmoitettu aika ja pestään sitten huolellisesti pois runsaalla vedellä ja harjalla harjaten.

Pesuaine ei mielellään saisi kuivua pesun aikana, koska kuivahtaessaan se on paljon vaikeampi pestä pois. Pesuainetta ei saa jäädä peltikatolle yhtään, koska se voi aiheuttaa maalin irtoamisen katosta ennen aikojaan.

Ruosteenpoisto ennen huoltomaalausta

Pesun jälkeen tarkistetaan, löytyykö katosta ruostepaikkoja. Jos löytyy, niin ne täytyy poistaa ennen maalin levitystä. Ruosteenpoistossa on oltava erittäin huolellinen, että kaikki ruosteet saadaan varmasti pois ennen pohjamaalin levittämistä.

Jos maalin alle jää vähänkään ruostetta, ei pohjamaali pääse tarttumaan peltiin välissä olevan ohuen ruosteen vuoksi.

Jos maalipintaan tulee pienikin vaurio, irtoaa maali paikkamaalatulta alueelta uudestaan hyvin nopeasti.

Maali voi pysyä katossa esimerkiksi vuoden, tai niin kauan kuin maalikalvoon ei tule osumaa. Mutta jos maalipintaan tulee pienikin vaurio, irtoaa maali paikkamaalatulta alueelta uudestaan hyvin nopeasti.

Ruosteenpoiston yhteydessä poistetaan katosta myös kaikki heikosti kiinni oleva vanha maali. Huonosti kiinni oleva maali voi irrota jo tehokkaalla painepesulla.

Paljastuneet maalireunat hiotaan usein tasaisemmaksi, jotta nähdään, että vanha maali on riittävän tiukasti kiinni alustassaan.

Näin saadaan myös siistimpi lopputulos. Ruosteenpoiston ja muun hiontakäsittelyn jälkeen peltikatto pestään uudestaan, jälleen harjaa ja pesuainetta tarvittaessa apuna käyttäen.

Peltikaton pohja- ja pintamaalauksen työvaiheet

Kun katto on pesun jäljiltä huolellisesti kuivunut, on vuorossa pohjamaalaus. Koko kattoa ei tarvitse pohjamaalata, kun kyseessä on huoltomaalaus, vaan riittää että pohjamaalataan paljaat peltipaikat.

Pohjamaalaus tehdään erillisellä ruosteenestopohjamaalilla. Kaikki paljaaksi käsitellyt kohdat maalataan huolellisesti hieman paljaan alueen yli vanhan maalin päälle, jotta peltikohdat tulevat kunnolla suojatuksi.

Pohjamaalaus tehdään erillisellä ruosteenestopohjamaalilla.

Pohjamaalin toinen tehtävä on tarjota pintamaalille parempi tartunta-alusta. Pohjamaali tulee maalata mahdollisimman pian ruosteenpoiston jälkeen, koska suojaton kattopelti on hyvin altis ruostumaan uudestaan. Pohjamaalin annetaan kuivua kunnolla ennen pintamaalausvaihetta.

Peltikatto voidaan maalata joko pensselillä tai ruiskulla valitusta maalista riippuen. Pintamaalaus aloitetaan pohjamaalatuista kohdista, joihin pyyhkäistään hyvin kevyt kerros maalia. Tämän tarkoitus on tasoittaa sävyeroja ja varmistaa yhden maalauskerran peittävyys.

Peltikatto voidaan maalata joko pensselillä tai ruiskulla valitusta maalista riippuen.

Jos työvaiheen jättää välistä, saattaa erivärinen pohjamaali jäädä kuultamaan pintamaalin alta, jolloin katto näyttää laikukkaalta. Pohjamaalin jälkeen peltikatto maalataan kauttaaltaan kiinnittäen erityistä huomiota saumoihin.

Miksi peltikatto kannattaa maalata?

Vaihtelevien sääolojen takia katto on erittäin kovan rasituksen kohteena meillä Suomessa. Lämpimään vuodenaikaan kattopelti laajenee, talvella taas supistuu.

Kesän paahtava aurinko, syksyn sateet ja talven lumimassat ovat kaikki tekijöitä, jotka koettelevat peltikattoa.

Konesaumatun peltikaton tyypillisin valmistusmateriaali on sinkitty teräsohutlevy, joka suojataan myöhemmin vielä maalipinnalla. Kun paljas teräs reagoi ympäristönsä kanssa, se hapettuu ja alkaa ruostua. Teräsohutlevyn päällä on ohut sinkkikerros, jonka tehtävänä on suojata teräslevyä korroosiolta.

Sinkkikerros ei kuitenkaan ole ikuinen. Sitä kuluttavat erityisesti ilman epäpuhtaudet, kuten hiili-, rikki- ja typpiyhdisteet, joita on runsaammin kaupunki- ja teollisuusympäristöissä. Näistä ilmastorasitteilta voi parhaiten suojautua ehjällä maalipinnalla, joka suojaa sekä sinkkikerrosta, että peltiä sen alla.

Kokonaan laiminlyötynä peltikatto voi tulla tiensä päähän jo 20 vuoden iässä. Säännöllinen huoltaminen pidentää näin ollen katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla ja säästää sen seurauksena talonomistajalle selvää rahaa.


Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.