Mahtavat kaksfooninkiset pohjalaistalot ja punaiset ladot: sanasta punamulta mieleen piirtyy välittömästi perinteinen maalaismaisema. Punamultamaali onkin tärkeä osa suomalaista maisemakuvastoa.
Punamultamaali on helppo tunnistaa viimeistään näppituntumalla: sormella pintaa hieroessa punamulta irtoaa pinnasta hienona pigmenttinä, eikä se halkeile. Mutta mitä punamulta- ja keittomaalit oikeastaan ovat?
Historian havinaa
Punamulta on maaväripigmentti eli maaperästä saatava pigmentti. Se on rautapitoista savimaata, joka koostuu suurilta osin rautaoksidista. Punamultaa onkin käytetty jo kauan sitten kallioluolamaalauksissa.
Ruotsissa punamultamaalia valmistettiin jo satoja vuosia sitten kaivostuotannon sivutuotteena. Punainen oli pitkään vain kaupungin tärkeimpien rakennusten ja yläluokan kotien väri: Suomessakin kirkot olivat pitkään punaisia. Myöhemmin punamullan käyttö yleistyi Suomessa ja viimeistään vuoden 1952 olympialaisten aikoihin jokainen torppa teiden varrella haluttiin edustuskuntoon.
Punamulta on keittomaali
Punamultamaali on keittomaali: keittomaali valmistetaan nimensä mukaisesti keittämällä, ja sen pigmenttinä käytetään maavärejä. Keittämisen aikana tärkkelyksestä muodostuvan liisterin avulla pigmentti tarttuu seinäpintaan.
Punamullan valmistus
Punamultamaalia valmistetaan perinteisesti vedestä, rautasulfaatista, hienoista ruisjauhoista ja punamullasta. Lisäksi voidaan käyttää vernissaa ja suolaa: Vernissan avulla maali tarttuu hieman paremmin alustaansa, ja se tummentaa hiukan maalin väriä. Suola sen sijaan pidentää keittomaalin käyttöaikaa. Valmistamiseen sopii esimerkiksi peltitynnyri, joka sijoitetaan tulipesän ylle.
Ruisjauhojen sijasta voi käyttää myös vehnäjauhoja: ruisjauhojen suosio ja perinteikkyys perustuu yksinkertaisesti siihen, että sitä oli helposti saatavilla. Ruisjauhoja käytettäessä täytyy olla tarkka, ettei seos pääse kiehumaan voimakkaasti, ettei maali vesity. Lisäksi ruisjauhoja täytyy keittää hieman vehnäjauhoja pidempään. Pidempi keittoaika saa aikaan hieman tummemman sävyn, joten ruisjauhoista tehty punamultamaali on hieman tummempaa.
Keittomaalia voidaan valmistaa teollisesti tai kotona. Tarkempaan reseptiin ja keitto-ohjeisiin voit tutustua esimerkiksi Museoviraston korjauskortissa tai Satakunnan museon sivuilla.
Mihin punamultamaalia käytetään?
Punamultamaali sopii koristamaan perinteisiä kohteita ja on myös virkistävä valinta uudemmallekin talolle. Punamultamaalin voi valita maalaamattomalle tai aiemmin keittomaalilla maalatulle seinälle. Vastahöylätylle pinnalle punamultamaali ei tahdo tarttua, joten upouuden seinän tulee antaa odottaa käsittelemättömänä ainakin vuosi. Punamultamaalilla ei voi maalata muun kuin keittomaalin päälle.
Keittomaalivalikoimasta löytyy tänä päivänä muutakin kuin punaista: maalivalmistajat tarjoavat esimerkiksi myös keltaisia ja vihreitä keittomaaleja.
Punamullan päälle maalaaminen
Punamultamaali ikääntyy yleensä kauniisti ja on pitkäikäinen. Se ei kuoriudu pois, vaan kuluu ikään kuin pölyyntymällä.
Kun punamultaseinä on aika maalata uudelleen, on seinä varminta maalata uudelleen keittomaalilla. Kuitenkin esimerkiksi Virtasen maalitehtaan 4 Öljyn Maali sopii myös vanhan punamullan päälle, kunhan pohjatyöt tehdään huolellisesti.
Punamultamaalatun seinän huolto
Pohjatöihin kuuluu vanhan, irtoavan maalin harjaaminen ja seinien huolellinen puhdistus. Vanha maalipinta voi pölytä harjatessa hyvin voimakkaasti, joten hengityssuojaimen ja suojalasien käyttö on paikallaan.
Punamultamaalilla maalatut pinnat eivät ole samalla tavalla pestäviä kuin kalvon muodostavilla maaleilla maalatut pinnat. Punamultamaalattua pintaa onkin käsiteltävä varovasti. Tarvittaessa likaantunut pinta voidaan harjata kevyesti. Turhan takia punamultamaalattuja seiniä ei kannata pestä.
Harjaamisen jälkeen seinä pestään homeenestoaineella valitun aineen ohjeen mukaisesti. Tämän jälkeen voi tarttua pensseliin. Suosittelemme satsaamaan laadukkaaseen pensseliin, jolla maalia on helppo nostaa reilu määrä seinälle kerrallaan.
Suunnitteletko punamultamaalausta tai muuta kotisi ulkopintojen huoltoa? Työt voit luottaa Värisetin ammattilaisten käsiin. Tulemme mielellämme maksuttomalle arviointikäynnille.
Tutustu asiakkaamme kokemukseen punamultakohteen maalaamisesta täällä!