Tiilikaton pesu painepesurilla – milloin se kannattaa ja milloin ei

Tiilikatolle kertyy ajan saatossa oksia, lehtiä ja muuta roskaa sekä sammalta. Puhdas katto on silmää miellyttävä, mutta siisti ilme kertoo myös katon kunnosta. Tiilikatto onkin hyvä pitää pinnoitusten välissä puhtaana. Mutta onko tiilikaton pesu painepesurilla perusteltua? Lyhyesti: riippuu siitä, mitä katolle ollaan pesun jälkeen tekemässä.

Voiko tiilikaton pestä painepesurilla?

Painepesurin teho perustuu nimensä mukaisesti paineeseen, jonka avulla lika irtoaa tehokkaasti. Pesurin jälki on niinkin tehokasta, että se kuluttaa myös tiilikaton tärkeää pinnoitetta. Tiilikaton pesu painepesurilla saa tiilen huokoisen pinnan paljastumaan.

Vesi jää muhimaan huokoiseen tiileen. Vesi laajenee jäätyessään, joten kun vesi sitten sään vaihdellessa vuorotellen jäätyy ja sulaa, voi tiili päästä murtumaan ja lopulta halkeamaan. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi. Haljenneen tiilen kautta vesi pääsee aluskatteelle. Jos aluskatteen kunnossa on puutteita, jatkaa vesi matkaansa talon rakenteisiin, jossa se pääsee aiheuttamaan tuhoja.

Huokoinen tiili on myös sammaleelle mieluinen alusta. Sammal imee vettä itseensä sienen lailla, jolloin pakkasrapautumiselle on otolliset olosuhteet.

Milloin tiilikattoa ei saa pestä painepesurilla?

Jos tiilikattoa ei ole tarkoitus pinnoittaa pesun jälkeen, ei kattoa kannata pestä painepesurilla. Painepesuri kuluttaa tiilen pinnoitetta, jolloin tiilen huokoinen pinta paljastuu. Näin ollen painepesuri ei kuulu tavanomaisen vuosihuollon välineistöön.

Jos pinnoitusta ei olla tekemässä pian pesun jälkeen, on suositeltavaa jättää painepesuri autotalliin, ja puhdistaa katto mekaanisesti harjaamalla. Tämän jälkeen katolle kannattaa levittää kasvustontorjunta-ainetta, joka ehkäisee sammaleen kasvua. Tähän sopii esimerkiksi Tikkurilan Kilpi-katonpuhdistusaine.

Mikäli katolla on jo runsaasti sammalta, on katon pinnoittaminen todennäköisesti ajankohtaista. 

Milloin tiilikatto kannattaa pestä painepesurilla?

Tiilikaton puhdistus on järkevää silloin, kun katto aiotaan pinnoittaa pesun jälkeen. Tällöin painepesurin aiheuttama tiilen huokoisen pinnan paljastuminen ei haittaa, sillä pinnoite palauttaa tiileen vettä hylkivän sileän pinnan. Lue lisää tiilikaton pinnoittamisesta artikkelistamme täällä.

Miten tiilikaton pesu painepesurilla tapahtuu?

Jos katolla on rikkinäisiä tai jopa puuttuvia tiiliä, on ne hyvä vaihtaa ehjiin ennen painepesurin käynnistämistä. Näin aluskate pysyy pesun aikana mahdollisimman kuivana. Myös katon läpivientien tiiviys ja aluskatteen kunto kannattaa tarkistaa ennen painepesurilla pesua.

Painepesurilla pestäessä täytyy huomioida pesun suunta. Pesurilla ei saa pestä yläviistoon siten, että vettä pääsee tarpeettoman paljon aluskatteelle.

Jos tiilikattosi kaipaa huolenpitoa, pesemme ja tarvittaessa pinnoitamme kattosi mielellämme. Arviokäyntimme on aina maksuton. Saat arviokäynnillä arvokasta tietoa kattosi kunnosta sekä kiinteän tarjouksen työstä.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.