Tiilikatto vaatii säännöllistä huolenpitoa kestääkseen kaikki siihen kohdistuvat rasitukset. Tiilikaton huolto-ohjeessa opastamme, miten pidät katon kunnossa vuodesta toiseen. Tarkistus on hyvä tehdä keväisin, kun lumet ovat sulaneet.
Tiilikatto on tämän hetken suosituimpia katevaihtoehtoja uusiin taloihin. Se on tyylikäs, hiljainen ja erittäin pitkäikäinen – oikein huollettuna. Koska katto ei talon asukkaille yleensä juuri näy, se jää herkästi vähemmälle huomiolle kuin pitäisi.
Tiilikaton huolto vaatii kuitenkin säännöllisyyttä kestääkseen kaikki siihen kohdistuvat paineet ehjänä ja mahdollisimman pitkään. Kerromme, miten pidät tiilikaton ehjänä ja pitkäikäisenä.
Tiilikaton huoltotarve selviää kiipeämällä katolle
Tarkista talosi katto vuosittain, niin sinulla säilyy ajantasainen tieto sen kunnosta ja mahdollisesta huoltotarpeesta. Näin katolle ei pääse muodostumaan ikäviä yllätyksiä, kun huoltotoimenpiteet tehdään ajoissa ja mahdolliset ongelmat hoidetaan pois heti niiden ilmestyttyä.
Miten tiilikaton vuositarkastus tehdään? Katon kunto selviää kiipeämällä katolle ja tutkimalla se kauttaaltaan. Tarkista nämä kohdat:
- Kattotiilet. Löytyykö katolta rikkinäisiä tiiliä? Jos löytyy, ne on hyvä vaihtaa heti uusiin.
- Läpiviennit. Tarkista, että läpiviennit ovat tiiviit eikä niissä ole vuotoja.
- Sadevesijärjestelmät. Ovatko ehjät ja pääseekö vesi virtaamaan? Jos sadevesijärjestelmään on kertynyt lehtiä tai muuta roskaa, poista tukkeumat.
- Jiirit. Katso, että jiirit ovat ehjät ja vesi pääsee virtaamaan vapaasti.
- Lumiesteet ja kattoturvatuotteet. Tarkista, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat ehjät ja niiden kiinnitykset ovat kunnossa.
- Sammaloituminen. Näkyykö katolla sammalta? Siitä on syytä hankkiutua eroon. Katso tästä ohjeet sammaleen poistoon.
- Kattopinnoite. Katso, että pinnoite on ehyt ja riittävä. Sopiva katseluetäisyys on noin puolitoista metriä.
- Aluskatteet. Tarkista, että aluskatteet ovat kunnossa ja kuivia.
Kosteus ja lämpötilan vaihtelut koettelevat tiilikattoa
Tärkein tiilikaton huoltotoimenpide on pitää se puhtaana ja kattotiilet suojassa kosteudelta. Uusissa kattotiilissä on valmiina tehdaspinnoite, joka suojaa tiiltä lialta ja kosteudelta.
Ajan saatossa pinnoite kuitenkin kuluu pois, jolloin paljas tiili tulee esiin. Suojaamaton tiili kerää kosteutta ja siinä alkaa pikku hiljaa kasvaa sammal. Sammal itsessään on vaaratonta, mutta sen ongelma piilee sen erinomaisessa kyvyssä sitoa vettä itseensä ja samalla tiileen.
Kun tiilessä oleva vesi jäätyy, se laajenee ja aiheuttaa tiileen halkeamia.
Mitä enemmän tiilessä on vettä, sitä pahemmin sitä koettelee nollan molemmin puolin vaihtelevat lämpötilat, joita Suomen sääoloissa on paljon. Lämpötilavaihteluiden ongelma on siinä, että kun tiilessä oleva vesi jäätyy, se laajenee ja aiheuttaa tiileen halkeamia.
Kun lämpötila sitten taas nousee nollan yläpuolelle, kerääntyy halkeamaan entistä enemmän vettä, joka puolestaan jäätyessään laajentaa entisestään jo olemassa olevaa halkeamaa. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi, joka ajan saatossa rikkoo tiiliä.
Tiilikaton huolto-ohjeet
Kosteuden vähentäminen ehkäisee tiilen rapautumista
Pakkasrapautumista voi vähentää edistämällä veden haihtumista tiilikatolta. Tähän auttaa oleellisesti kaiken irtoroskan, sammaleen ja jäkälän poistaminen katolta, koska ne huonontavat ja pahimmillaan estävät kokonaan kattotiilien mahdollisuuden kuivua.
Jos kovin lähellä taloa on varjostavia tai roskaavia puita, on syytä harkita niiden kaatamista. Paitsi että kasvijätteet, kuten risut, kävyt ja lehdet keräävät katolle vettä, ne myös kuluttavat katon pinnoitetta hieroutuessaan kattoa vasten tuulen ja sateen vaikutuksesta.
Lumen poisto tiilikatolta
Tiilikaton säännöllisiin huoltotoimiin kuuluu myös lumityöt. Painava lumikuorma rasittaa katon rakenteita. Keväällä, kun lumet sulavat ja lumimassat tulevat katolta omia aikojaan alas, voi raskas lumimassa rikkoa tiiliä ja aiheuttaa vaaraa ympäristössä kulkeville asukkaille.
Lunta on syytä pudottaa katolta, kun lumikerroksen paksuus on noin puoli metriä. Lumenpudotuksessa – niin kuin aina katolla liikuttaessa – on tärkeää huolehtia työturvallisuudesta ja käyttää valjaita.
Huomionarvoista on myös huolellinen työskentely, ettei vahingoiteta tiiliä, lumiesteitä ja kattoturvatuotteita kolalla tai huolimattomilla askeleilla. Lunta on hyvä jättää katolle noin kymmenen sentin suojakerros, ettei vahingossa vaurioita tiilen pinnoitetta.
Suojaa tiilikatto pinnoituksella
Paras pitkän tähtäimen huoltotoimenpide tiilikatolle on sen pinnoittaminen joko värittömällä pinnoitteella tai värillisellä maalauspinnoitteella. Suoja on molemmissa käytännössä sama, mutta maalauspinnoite antaa katolle suojan lisäksi myös uudenveroisen ilmeen.
maalauspinnoite antaa katolle suojan lisäksi myös uudenveroisen ilmeen.
Pinnoitteen avulla vesi ei pääse imeytymään tiilen sisään ja suojaa sen näin pakkasrapautumiselta. Pinnoite vähentää huomattavasti myös sammaleen kasvumahdollisuuksia tiilen pinnalla.
Tiilikaton pinnoittaminen tarjoaa talonomistajalle noin kymmenen vuotta huolettomampia huoltovuosia.
Lue asiakkaidemme kokemuksia tiilikaton pinnoituksesta ja tilaa halutessasi maksuton arviokäynti.