Rintamamiestalon maalaus – 5 + 1 vinkkiä onnistumiseen

Rintamamiestalon maalaus suojaa ulkoverhousta, antaa uutta ilmettä ja nostaa kotisi arvoa. Oli edessä sitten laajamittainen rintamamiestalon remontti tai pelkkä maalausprojekti, talon maalaus sujuu, kun työt suunnittelee huolella ja oikeat välineet ovat käden ulottuvilla. Rintamamiestalon maalaus ei pääpiirteissään eroa minkään muunkaanlaisen omakotitalon maalauksesta, mutta muutama asia kannattaa huomioida ja pitää mielessä. Tässä siis viisi vinkkiä sinulle, joka suunnittelet puuverhoillun rintamamiestalon maalausta – tai kenelle tahansa puuverhouksen maalaamista miettivälle!

Rintamamiestalon maalaus

1. Arvioi maalattavien puuosien pinta-ala

Maalin menekkiin vaikuttaa tietenkin maalattava pinta-ala. Tavanomaisesti puuverhoillun rintamamiestalon maalattava pinta-ala on noin 200–250 m2. Esimerkiksi Tikkurilan sivuilta löytyy kätevä laskuri, jolla maalin menekin arviointi on helpompaa.

Pinta-alaa laskettaessa tulee luonnollisesti ottaa huomioon alueet, joita ei maalata: näitä ovat esimerkiksi ovet ja ikkunat. Maalin määrään vaikuttaa tietenkin myös se, maalataanko pinta yhteen vai kahteen kertaan.

2. Ulkoverhouksen kunto ja vanhan maalin vaikutus uuden valintaan

Nyt kaivellaan joko muistia tai talon huoltokirjaa esiin. Kauanko viime maalauksesta on? Onko verhouksessa lahonneita lautoja? Lahot laudat on hyvä vaihtaa maalausurakan ohessa uusiin. Meillä Värisetillä timpuri tulee tarvittaessa vaihtamaan lahonneet puuverhouksen osat uusiin.  

Väärin valittu maalityyppi saattaa hilseillä ja varista pois jo seuraavana kesänä.

Vanhan maalin tyypin tunnistaminen on tärkeää, jotta uusi maalipinta on sopiva. Väärin valittu maalityyppi saattaa hilseillä ja varista pois jo seuraavana kesänä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että öljymaalin päälle voi maalata vesiohenteisella mutta ei toisinpäin. Punamultamaalin päälle suositellaan maalattavan vain punamullalla tai muulla keittomaalilla.

Vanhan maalin tunnistaa usein helposti tarkastelemalla seinän maalilastua: öljymaalilastu murenee, kun taas vesiohenteinen maali on taipuisa ja irtoaa suikaleina. Punamultamaalit puolestaan hangatessa irrottavat pigmenttiä. Lue lisää vanhan maalin tunnistamisesta ja oikean maalin valitsemisesta täällä. Punamultamaalista voit lukea lisää täällä.  

3. Rintamamiestalon korkeus ja ympäröivät maastonmuodot – tarve telineille

Kaksikerroksisen rintamamiestalon maalaamisessa ei ihan käsivarren mitta riitä, joten maalaustelineille tulee tarve. Myös erilaiset maastonmuodot ja esimerkiksi puut ja puskat vaikuttavat telineiden tarpeeseen. Telineet voi ostaa omaksi tai vuokrata telinevuokraamosta. Värisetin ammattilaiset tuovat aina telineet ja tarvittaessa henkilönostimen mukanaan.  

Laadukkaat telineet tekevät työskentelystä nopeampaa ja turvallisempaa. Telineellä työskennellessä turvallisuuden huomioiminen onkin tärkeää. Tarkistathan aina telineen kokoamisohjeet.

4. Pohjatyöt

Pohjatyöt ovat onnistuneen maalausurakan perusta: kärsivällisyys on siis tarpeen. Pohjatöihin kuuluu maalattavan pinnan puhdistus, homeenestokäsittely, irtoavan maalin poisto sekä paljastuneiden puupintojen pohjamaalaus.

Jos maalaustyö tehdään likaiselle pinnalle, on seurauksena todennäköisesti maalin irtoaminen alustastaan ennen aikojaan. Tämä voi näkyä jo heti maalaushetkellä maalin huonona kiinnittymisenä, mutta todennäköisemmin ongelma tulee esiin vasta hieman myöhemmin. Emme suosittele talon pesuun painepesuria, emmekä etenkään silloin, kun kyseessä on rintamamiestalo, jossa ei ole tuuletusrakoja.

Jos maalaustyö tehdään likaiselle pinnalle, on seurauksena todennäköisesti maalin irtoaminen alustastaan ennen aikojaan.

Huonosti kiinni oleva maali irtoaa parhaiten maalikaapimella. Vanha, huonosti kiinni oleva maali tulee poistaa, sillä sen mukana uusi maalipinta varisee pois – uusi maalipinta ei toimi liiman lailla, vaan irtoaa seinästä vanhan mukana. Vedot tulee tehdä laudan suuntaisesti ja koko terän leveydeltä.

Paljastuneet puupinnat pohjamaalataan. Pohjamaalaus parantaa pintamaalin tarttuvuutta ja pitoa ja mahdollistaa väriltään tasaisen lopputuloksen. Pohjamaalaus tehdään yleensä noin 10 prosenttia ohennetulla pintamaalilla.

Ulkoseinien pesusta voit lukea lisää täällä ja vanhan maalin poistosta täällä.

5. Ja maalia pintaan – rintamamiestalon maalaus alkakoon!

Vihdoin olemme tässä vaiheessa! On aika kastaa pensseli ja sutia maalia pintaan. Muista huomioida oikeanlainen maalaussää: hyvin korkea ilmankosteus tai kevään kylmät päivät eivät ole ulkomaalaamiselle optimaalisia. Sen sijaan lämmin pilvipouta on maalarille paras sää.

Oikeanlaisilla välineillä työ helpottuu. Rintamamiestalon maalaus on sen kokoluokan projekti, ettei välineitä valittaessa kannata kitsastella. Talon ulkoseiniä maalatessa jatkovarren avulla yltää suurelle pinta-alalle, ja niin sanottu tuplapensseli nopeuttaa työskentelyä. Hyvin tehdyt suojaukset tekevät hommasta huolettomampaa.

+ 1 Värisetin työnjohtajan kommentti:

”Maalaustyössä kannattaa edetä ylhäältä alas ja maalata aina varjon puolella: paahteisessa auringossa maali ei kuivu optimaalisella tavalla, ja se saattaa näkyä pinnassa seuraavana kesänä. Rintamamiestalon maalaus on yleensä mukavaa hommaa, sillä maalattava pinta-ala on helppoa pintaa. Nauti kätesi jäljen näkymisestä!”

Onko rintamamiestalon maalaus ajankohtainen? Me teemme työn mielellämme puolestasi. Kutsu meidät maksuttomalle arvointikäynnille, jossa asiantuntijamme tarkistavat kotisi ulkopintojen tilanteen.

Lue myös: Talon ulkomaalaus: 5 yleisintä sudenkuoppaa – ja kuinka ne vältetään­

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.