Betonitiili ja savitiili – miten ne eroavat ja miten niitä huolletaan

Tiilikaton tunnistaa jokainen. Se on klassikko, eikä suotta: komean ulkonäkönsä lisäksi tiilikatto on hyvin huollettuna pitkäikäinen ja kestävä kattomateriaali. Vaihtoehtoja tiilityypeille kuitenkin on. Savitiili ja betonitiili eroavat jonkin verran toisistaan valmistustavaltaan sekä huoltotavaltaan, ja nyt ladotaan pöytään, että miten.

Betonitiili ja sen huolto

Betonitiilet valmistetaan betonia puristamalla. Lopputuloksena on erilaisia sääolosuhteita, aikaa ja vuodenaikoja kestävä kattomateriaali. Betonitiilikatto kestää jopa 70 vuotta. Se onkin kestävä ratkaisu, kun siitä pitää huolta. Huollettu ja pinnoitettu betonitiilikatto antaa myös talolle arvoisensa ulkonäön. Kappalehinnaltaan betonitiili on savitiiltä edullisempaa, ja ne yleistyivät Suomessa 1950-luvulla.

Betonitiilet valmistetaan betonia puristamalla.

Betonitiilikatto on hyvä puhdistaa keväisin ja syksyisin roskista, oksista ja neulasista. Tällöin kannattaa tarkistaa tiilten tilanne: Näkyykö rikkinäisiä tiiliä tai puuttuuko jostain tiili kokonaan? Miltä tiilten pinta näyttää? Rikkinäiset ja puuttuvat tiilet tulisi vaihtaa heti ehjiin. Kun tiilen pinta alkaa näyttää huokoiselta, ja siinä alkaa kasvaa sammalta, on todennäköisesti pinnoittamisen aika.

Huoltotoimenpiteenä betonitiilikatto vaatii siis pinnoittamisen. Tämä tulee ajankohtaiseksi tavallisesti noin 15 vuoden välein.

Ajan saatossa betonitiilen alkuperäinen pinnoite kuluu, ja se paljastaa tiilen huokoisen pinnan. Huokoisessa pinnassa viihtyy vesi ja sammal. Lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle ja taas noustessa vesi tiilen huokosissa jäätyy ja sulaa vuorotellen. Koska vesi laajenee jäätyessään, se murentaa ja heikentää tiiltä. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi. Se saa lopulta koko tiilen halkeamaan, ja näin talon rakenteet ovat vaarassa.

Ajan saatossa betonitiilen alkuperäinen pinnoite kuluu

Pinnoittamalla betonitiilikattoa pidetään huoli siitä, ettei vesi ja kostea sammal viihdy katolla. Betonitiilen pinnoitukseen käy hyvin esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Tiilikattomaali. Pinnoituksen ohessa tiilikaton väriä voi myös vaihtaa, mutta tässä tulee olla huolellinen, sillä vanha väri alkaa herkästi kuultaa läpi. Lue lisää tiilikaton pinnoittamisesta täällä.

Savitiili ja sen huolto

Savitiiltä on käytetty katoilla jo antiikin aikana, ja otollisissa olosuhteissa se kestää katolla jopa satoja vuosia. Täällä pohjolassa vaihtelevat olosuhteet ja pakkasrapautuminen kuitenkin kurittavat savitiilen kuntoa, mutta täälläkin hyvin hoidettu savitiilikatto voi kestää jopa 100 vuotta. Kyse on siis hyvin kestävästä materiaalista.

Suomessa ensimmäiset savitiilikatot rakennettiin viitisensataa vuotta sitten, eli sillä on pitkä historia maassamme. Toki aluksi tiilikaton saivat vain arvokkaimmat rakennukset, mutta 1900-luvulla niistä tuli yleinen näky suomalaisten kotien hattuina.

Polttamalla valmistettava savitiili on siis kestävä ja pitkäikäinen kattomateriaali. Betonitiilen yleistyttyä uusista savitiilikatoista on tullut kuitenkin aikamoinen harvinaisuus. Savitiili on väistynyt edullisemman betonitiilen tieltä – savitiili on betonitiiltä kalliimpaa. Toisaalta savitiilen suosio on alkanut jälleen nostaa hieman päätään.

Polttamalla valmistettava savitiili on siis kestävä ja pitkäikäinen kattomateriaali.

Savitiilikatto kaipaa puhdistusta roskista ja oksista kuten betonitiilikatto. Rikkinäiset ja puuttuvat tiilet on tärkeää vaihtaa ehjiin pikimmiten, ettei vesi pääse tekemään tuhojaan.

Savitiiltä voidaan huoltaa värittömällä pinnoitteella. Pinnoitteen tehtävä on tehdä tiilen pinnasta sammaleelle epäsuotuisa, jolloin sammal ja sitä kautta vesi ei pääse muhimaan tiilen pinnassa. Ennen huoltoa rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa luonnollisesti ehjiin.

Yhteenveto: betonitiilen ja savitiilen erot

Betonitiili ja savitiili ovat molemmat kestäviä kattomateriaaleja. Nykypäivänä betonitiili on näistä käytetympi materiaali, ja se onkin hankintahinnaltaan jokin verran savitiiltä halvempaa. Molemmat kattotyypit on hyvä puhdistaa keväisin ja syksyisin irtoroskista, ja samalla kannattaa silmäillä katon kuntoa ja vaihtaa rikkinäiset tiilet. Betonitiilikatto voidaan pinnoittaa värillisellä pinnoitteella, ja savitiili puolestaan värittömällä.

Laitetaan tiilikattosi kuntoon!

Mietityttääkö tiilikattosi kunto? Tulemme mielellämme maksuttomalle arviokäynnille, jossa ammattitaitoinen Väriset-asiantuntijamme tarkistaa kattosi kunnon ja tarvittaessa antaa sinulle tarjouksen kattosi huollosta.

Katso videolta, miten kätevästi ammattilaisiltamme sujuu tiilikaton pinnoitus:

Lue myös:

Tiilikaton ikä: 3 + 1 keinoa sen pidentämiseksi

Mie­ti­tyt­tää­kö tii­li­ka­ton maa­lauk­sen hin­ta? Näin ar­vioit ura­kan hin­nan

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.