Suomi on tuhansien järvien ja lukemattomien mökkien maa. Oli kesäpaikkasi sitten rakas tölli vailla nykyaikaisia mukavuuksia tai huvila kaikilla mausteilla, on mökin ulkopinnoista pidettävä huolta: näin ulkoverhous pysyy hyväkuntoisena ja vältetään kalliit remontit. Jos mökin maalaus on nyt ajankohtainen ja teet työn mieluiten itse, ota tästä korvan taa mökkimaalarin vinkit.
Milloin mökin maalaus kannattaa?
Kesämökin huoltomaalaus tulee tavanomaisesti ajankohtaiseksi noin 10–15 vuoden välein: maalipinta on kulunut ohueksi tai hilseileväksi ja pinnassa voi näkyä mustia pilkkuja. Mitä pidemmäksi huoltoväliä venyttää, sen suuremmat pohjatyöt maalaus vaatii.
Parhaat maalaussäät ajoittuvat yleensä vapun ja juhannuksen väliin. Tällöin sateet ovat usein vähissä. Myös kesä juhannuksen jälkeen ja usein myös alkusyksy tarjoavat hyviä maalauskelejä, kunhan ottaa ilmankosteuden ja sääennusteet huomioon.
Pilvipouta on maalauksen kannalta paras sää, sillä silloin maali kuivuu tasaisesti ja näin ollen maalausjäljestä tulee siistiä. Suhteellisen ilmankosteuden tulisi olla alle 80 prosenttia. Vesisateella ei voi maalata, mutta mikäli suhteellinen ilmankosteus on alle 80 %, voi pienen kesäsateen yllättäessä maalata suojaisia paikkoja, joihin sade ei pääse.
Lue lisää sään vaikutuksesta maalaamiseen tästä artikkelistamme.
Miten valitsen oikean maalin?
Öljymaalia, vesiohenteista, punamultaa… Maalihyllyllä sormi menee herkästi suuhun. Minkä tyyppinen maali valita, jotta mökin maalaus sujuu ongelmitta?
Uuden maalin täytyy olla yhteensopiva vanhan kanssa. Jos maalivalinta menee mönkään, voi se näkyä seinässä jo seuraavana kesänä.
Vanhan maalin tunnistaa tarkastelemalla maalilastua. Öljymaalilastu on kova, murenee taivutettaessa ja tuntuu liituavalta. Vesiohenteinen maali puolestaan irtoaa öljymaalia suurempina paloina, joskus suorastaan suikaleina, jotka joustavat taivutettaessa.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että öljymaalin päälle voi maalata vesiohenteisella maalilla, mutta ei toisinpäin. Valitessasi siis öljymaalin varmista, että vanha maali ei ole vesiohenteista.
Perinteisellä punamultamaalilla sudittu mökki on varminta maalata uudelleen samalla laadulla. Punamullan tunnistaa siitä, että pintaa hieromalla sormiin tarttuu punaista pigmenttiä, eikä maalipinta hilseile tai halkeile.
Mikäli mökkitontilla on useita eri aikoihin pystytettyjä rakennuksia – vierasvajoja, varastoja, huusseja ja huvimajoja –, voi niissä maalityyppi vaihdella. Varmista siis jokaisen rakennuksen kohdalta erikseen vanhan maalin laatu. Sama maali nimittäin ei välttämättä sovellu rakennusten erilaisten maalityyppien päälle.
Poimi vinkit oikean maalin valintaan tästä artikkelistamme.
Mitä pohjatöitä täytyy tehdä mökkiä maalatessa?
Ensin työ, sitten huvi. Ennen kuin mökin maalaus pääsee mukavimpaan vaiheeseen eli itse sutimiseen, on tehtävä pohjatyöt huolella. Pohjatöihin kuuluu seinien puhdistus sekä huonosti kiinni olevan maalin irrottaminen.
Seinien puhdistus on tärkeä osa ulkomaalausurakkaa. Jos seinissä ei ole homepilkkua, riittää seinien harjaaminen kuivalla ja pehmeällä harjalla. Vesipesu ei siis ole aina välttämätön, sillä harjaus irrottaa tehokkaasti seinän pintaan tarttuneen pölyn, noen, siitepölyn ja muun lian.
Mikäli lika on sitkeää eikä kuivaharjaus riitä, voi avuksi ottaa vettä ja maalipesuainetta, esimerkiksi Tikkurilan Huoltopesua. Mikäli mökin seinissä on näkyvissä homepilkkua, tulee se poistaa ja seinä käsitellä homepesuaineella. Lue tarkemmin ulkoseinien pesusta täältä.
Uusi maali tarttuu vanhan päälle. Jos vanha maali on huonosti kiinni, irtoaa sen mukana uusi maalipinta. Siksi hilseilevä ja huonosti kiinni oleva maali tulee poistaa. Tässä on kätevintä käyttää apuna maalikaavinta. Mikäli maalikerroksia on useampia, on oltava tarkka, ettei kaavitun alueen rajat jää paistamaan uuden maalipinnan läpi: taitava maalari tekee rajasta hieman viiston. Joskus kaavittu pinta vaatii hieman hiomista.
Paljaalle puupinnalle paljastuneet kohdat pohjamaalataan laimennetulla maalilla.
Mistä vettä kantoveden varassa olevalle mökille? Tarvitsenko telineitä?
Monilla mökeillä ollaan kantoveden varassa. Mikäli ulkoseinät vaativat vesipesua, voi ajatus vesikanistereiden kantamisesta nostaa hikikarpaloita otsalle. Periaatteessa puhdasta järvivettä voi käyttää apuna seinien pesutyössä, mutta yleensä on parasta hankkia pesua varten puhdasta vesijohtovettä. Vesisäiliön voi tarvittaessa ostaa tai vuorata.
Sijaitseeko mökkisi rinteessä, onko rakennuksessa useampia kerroksia? Aina käsivarren mitta ei riitä, vaan joskus maalatessa tarvitsee telineitä. Niitä ei aina tarvitse ostaa omaksi, vaan telineet on kätevä vuokrata maalaustyön ajaksi. Telineitä vuokraa yritys- ja yksityisasiakkaille esimerkiksi Renta. Varmistathan telineiden oikeaoppisen rakentamisen, jotta työ sujuu turvallisesti.
Pensselit heilumaan – muista nämä maalatessa
Pohjatöiden valmistuttua on itse maalauksen aika: pensselit maaliin ja menoksi! Tässä muutama vinkki, joilla itse maalaustyö sujuu muitta mutkitta.
Maalausjärjestyksen suunnitteluun kannattaa käyttää hetki aikaa. Tällöin työ etenee jouhevasti ja loogisesti. Kun työvälineet ovat priimaa, käy mökin maalaus leppoisasti. Myös suojaukseen on hyvä kiinnittää erityisesti huomiota, ja aina kannattaa suojata mieluummin liikaa kuin liian vähän. On pienempi vaiva asetella suojia kuin yrittää poistaa maaliroiskeita.
Suojauksessa on kätevää käyttää esimerkiksi perinteistä pressua tai rullittain myytävää rakennusmuovia. Jos roiskeita tulee, ne on helpointa pyyhkiä heti tuoreeltaan. Poikkeuksena ovat ikkunat, joista maali lähtee helpoiten kuivana.
Maalata kannattaa aina varjon puolella. Tällöin maali pääsee kuivumaan optimaalisesti. Paras maalausjärjestys on ylhäältä alas ja isot pinnat ennen tehostevärikohtia. Rajauskohdat onnistuvat vakaakätiseltä laadukkaalla, jäykkäharjaisella pensselillä.
Muista myös pitää taukoja ja syödä evästä – ja juoda vettä! Pää kannattaa suojata huivilla tai lippalakilla, ettei auringonpistos pääse yllättämään. Rantamökillä pulahdus raikkaaseen veteen on mitä mainioin tapa virkistää mieltä maalauspäivänä.
Muistilista mökkimaalarille:
- Paras maalaussää on pilvipouta
- Valitse maalityyppi, joka sopii yhteen vanhan maalin kanssa
- Tarkista eri rakennusten vanha maalityyppi
- Vuokraa tarvittaessa maalaustelineet
- Hanki tarvittaessa vettä pesutyötä varten
- Tee huolelliset pohjatyöt eli puhdistukset ja kaapimiset
- Suojaa ympäristöä mieluummin liikaa kuin liian vähän
- Pyri maalaamaan aina varjon puolella, jotta maali pääsee kuivumaan optimaalisella tavalla
- Hanki hyvät eväät, juo vettä ja pidä päähinettä
- Nauti kätesi jäljen näkemisestä!
Mikäli mieluummin rentoudut laiturinnokassa, teemme työn mielellämme puolestasi. Pyydä meidät maksuttomalle arviokäynnille: tarkastamme ulkopintojen kunnon ja tarvittaessa laskemme sinulle tarjouksen työstä.