Tiili on havaittu hyväksi kattomateriaaliksi jo ammoisina aikoina: poltettua tiiltä käytettiin katoilla jo antiikin aikana. Sen suosio perustuu sen pitkäikäisyyteen, hiljaisuuteen ja ulkonäköön. Tiilikaton ikä on pitkä, jos katosta pidetään huolta. Hyvin huollettu ja oikein rakennettu tiilikatto voi kestää jopa 50 vuotta. Kun suuria kattoremontteja ei tarvita, säästyy rahaa ja vaivaa.
Tässä artikkelissa kerromme, millaisilla toimenpiteillä kotisi tiilikaton ikä olisi mahdollisimman pitkä.
1. Tarkista kunto vuosittain ja poista roskat sekä sammal
Kattosi ottaa vastaan syyssateet, talven tuiskut ja auringonpaisteet. Tiilikaton ikä pitenee, kun osoitat sille huolenpitoa. Katolle onkin hyvä kiivetä vähintään kerran vuodessa tarkastamaan sen kunto. Kevät, katon lumien sulamisen jälkeen on hyvä ajankohta tiilikaton vuositarkastukselle.
Katolle kertyy herkästi sammalta sekä roskaa, kuten oksia ja lehtiä. Tiilikatto pysyy tyytyväisenä, kun sen puhdistaa roskista. Apuna voit käyttää vaikkapa lehtipuhallinta tai harjaa. Tarkista läpiviennit, jiirit ja aluskatteet. Samalla kertaa on hyvä katsoa sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden tilanne.
Sammal imee itseensä vettä sienen lailla, ja vesi ei ole katon kaveri.
Myös sammaleesta tulee hankkiutua eroon. Sammal imee itseensä vettä sienen lailla, ja vesi ei ole katon kaveri. Älä kuitenkaan käytä sammaleen poistoon painepesuria, ellei kattoa olla pinnoittamassa, sillä painepesuri voimakkaana vehkeenä kuluttaa tiilen pinnoitetta. Kerromme sammaleenpoistosta tarkemmin tässä artikkelissa.
Muista varovaisuus liikkuessasi katolla! Etenkin vanhoilla savitiilikatoilla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tiilet ovat herkkiä rikkoutumaan. Älä riko tiiliä äläkä itseäsi: loivallakin katolla liikkuessa on hyvä turvautua valjaisiin. Kosteus ja roskat tekevät katosta helposti liukkaan.
2. Vaihda rikkinäiset tiilet
Nyt tarkkana: näkyykö katolla rikkinäisiä tiiliä? Rikkoutuneiden tai jopa puuttuvien tiilien kautta vesi pääsee paikkoihin, joihin se ei ole tervetullut. Rikkoutuneet tiilet ovat siis todellinen riskitekijä.
Tiili voi rikkoutua esimerkiksi myrskyssä aiheutuneen kolauksen vuoksi, tai tiili on voinut heikentyä hiljalleen – pinnoitteeltaan kuluneessa tiilessä siihen imeytynyt vuorotellen sulava ja jäätyvä vesi saa tiilen lopulta halkeamaan. Tätä kutsutaan pakkasrapautumiseksi.
Rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa ehjiin pikimmiten. Kun tiilikatto on alun perin taloon tehty, on siinä käytettyjä tiiliä todennäköisesti jätetty jemmaan tällaisia tilanteita varten. Rikkoutunut tiili poistetaan varovasti, ja ehjä tiili laitetaan tilalle nostamalla hieman ylempää tiiltä. Mikäli haljennut tiili on hankalassa paikassa, on hyvä pyytää apuun ammattilainen.
3. Tiilikaton ikä pitenee pinnoittamalla
Pinnotuksen tehtävä on suojata tiiltä kosteudelta. Pinnoitetulle tiilelle ei myöskään sammal pääse kasvamaan. Uusi pinnoite tekee katolle myös upean ilmeen.
Tiilikaton pinnoitus tulee ajankohtaiseksi tyypillisesti 10–15 vuoden välein. Tällöin alkuperäinen tehdaspinnoite tai edellinen huoltopinnoitus on niin kulunut, ettei se enää suojaa tiiltä.
Pinnoittaminen onkin avainasemassa tiilikaton elinkaaren pidentämiseksi. Vanha pinnoitus kuluu ja tekee tiilen pinnan huokoiseksi. Vuorotellen jäätyvä ja sulava vesi aiheuttaa huokoisessa tiilessä pakkasrapautumista.
Tiilen pinnoituksen kuntoa tarkastellessa sopiva katseluetäisyys on noin 1,5 metriä. Mikäli tiilen pinta näyttää tältä etäisyydeltä huokoiselta ja pinnoitetta ei näy, on huolto todennäköisesti ajankohtainen.
Värillinen vai väritön kattopinnoite?
Tiilikatto voidaan käsitellä värillisellä tai värittömällä pinnoitteella. Väritön pinnoite on nimensä mukaisesti väritöntä, eikä se muuta katon väriä. Väritön pinnoite suojaa kattoa noin 5–7 vuotta. Väritöntä pinnoitetta voikin käyttää silloin, kun vanhaa pinnoitetta on vielä jonkin verran jäljellä. Hyväksi havaittu väritön suoja-aine on esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Pro Block. Savitiilikatoille sopii vain väritön kattopinnoite.
Värillinen pinnoite sen sijaan antaa tiilikatolle suojan jopa 15 vuodeksi, ja se onkin pinnoitustyyppi, jota yleensä suosittelemme. Värillinen pinnoite tekee suojan lisäksi katolle uuden, uljaan ilmeen, ja sillä voikin jopa vaihtaa tiilikaton väriä. Värin vaihto vaatii kuitenkin huolellista työtä, sillä vanha väri jää helposti kuultamaan läpi.
Kaikki alkaa pesusta ja pohjatöistä
Pinnoitustyö alkaa katon pesusta, ja ennen katon pesua on erittäin tärkeää hoitaa suojaukset kuntoon. Katolta mätkähtävä sammal roiskii likaista vettä ja pesuveden mukana voi irrota lian lisäksi väriä tiilestä. On helpompaa panostaa hyviin suojauksiin kuin myöhemmin poistaa likaa talon seinistä – joskus lika on jopa mahdotonta poistaa. Pressu eli kevytpeite on suojauksessa hyväksi havaittu apuri: se kiinnitetään räystääseen tai räystäänaluseen niin, että likainen vesi valuu pressua pitkin kauemmas seinästä. Myös talon lähettyvillä sijaitsevat kasvit on hyvä suojata.
On helpompaa panostaa hyviin suojauksiin kuin myöhemmin poistaa likaa talon seinistä.
Koska katto tullaan pinnoittamaan, voidaan puhdistustyössä käyttää painepesuria – pinnotteen irtoaminen ei haittaa, sillä se ollaan uusimassa. Ennen pesua on tärkeää tarkistaa, että katon läpiviennit ja jiirit ovat kunnossa, ettei vesi eksy sinne, minne se ei kuulu. Myös kaikki rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa ehjiin ennen pesua. Pesun jälkeen kuivalle katolle levitetään kasvustontorjunta-aine. Aineen annetaan vaikuttaa noin vuorokausi, eikä sitä pestä pinnotiteen alta pois.
Pinnoitustyö
Perusteellisten pohjatöiden jälkeen on aika siirtyä itse pinnoitukseen. Kun käytetään värillistä pinnoitetta, katto käsitellään ensiksi ohennetulla pohjamaalilla. Pohjamaali imeytyy tiilen huokoiseen pintaan. Väritön pinnoite sen sijaan levitetään vain kertaalleen, eli pohjamaalausvaihe jää pois.
Pinnoitus tehdään yleensä ruiskulla, mutta katon reunat sekä muut tarkkuutta vaativat kohdat kannattaa käsitellä pensselillä. Ruiskun voi vuokrata itselleen työn ajaksi. Väritön pinnoite sen sijaan tehdään yleensä reppuruiskulla, joka ei omaksikaan ostettuna ole kovin kallis investointi. Kerromme tiilikaton pinnoitustyöstä lisää tässä artikkelissa.
+ 1 Lumenpoisto
Tiesitkö, että kuutiometri lunta voi painaa jopa 400 kiloa? Painava lumi rasittaa rakenteita ja on tietenkin vapaasti pudotessaan turvallisuusriski. Lumi on syytä pudottaa, kun sitä on katolla noin puoli metriä.
Mikäli tiilikattosi kaipaa huolenpitoa, teemme työn mielellämme puolestasi. Tarjouksen pyytäminen ei luonnollisesti maksa mitään.
Lue myös: Tiilikaton maalauksen hinta – näin arvioit